Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ЗАТРАЖЕНО ЗАКЉУЧИВАЊЕ УГОВОРА СА ВЛАДОМ ЦРНЕ ГОРЕ

Објављено: 08.10.2020. 20:09 Аутор: ПР Слузба

Хришћанска адвентистичка црква је исказала и званично интересовање код Министарства за људска и мањинска права да са Владом Црне Горе закључи уговор о уређењу међусобних односа.

У допису проповједника ове вјерске заједнице Игора Боснића упућеном Министраству за људска и мањинска права иницирано је да се дефинишу питања од заједничког интереса и закључи уговор о уређењу односа, како би се у практичном смислу и свакодневном животу унаприједило уживање права вјерника Хришћанске адвентистичке цркве.

Хришћанска адвентистичка црква је исказала задовољство досадашњом позитивном сарадњом са Владом Црне Горе, захвалила на доброј вољи и исказала очекивање да се тако и даље настави. Ова вјерска заједница спада у протестантске цркве.

Хришћанска адвентистичка црква при овој иницијативи имала је у виду члан 10. Закона о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница који каже да “поједина питања од заједничког интереса за Црну Гору и једну или више вјерских заједница могу се уредити уговором који закључују Влада Црне Горе и вјерске заједнице”.

Делегација Министарства за људска и мањинска права је недавно посјетила сједиште Хришћанске адвентистичке цркве што је била и прва државна посјета овој вјерској заједници од почетка њеног дјеловања у Црној Гори.

Закон о слободи вјероисповијести и правном положају вјерских заједница је осигурао једнакост свих вјерских заједница. Без икаквих ограничења у погледу заштите, уживања и промовисања вјерских слобода, то је савремен и либералан закон, са чврстим упориштем у Уставу Црне Горе и најбољој европској демократској пракси.

Уговоре са Владом Црне Горе до сада су закључиле Исламска заједница у Црној Гори, Јеврејска заједница Црне Горе и Католичка црква кроз темељни уговор са Светом Столицом.

Влада Црне Горе је више пута позвала Српску православну цркву (СПЦ) да, без одлагања, питања од заједничког интереса дефинишу и уреде међусобним уговором. Тај позив и даље стоји и од СПЦ се очекује да приступи, као и у другим демократским земљама, једноставном поступку регистрације.

Министарство за људска И мањинска права

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?