Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Опроштајна посјета изасланика одбране Сјеверне Македоније Кузманова

Објављено: 08.10.2020. 21:00 Аутор: мод

mod

Изасланик одбране Републике Сјеверне Македоније на нерезидентној основи, пуковник Донче Кузманов, боравио је у опроштајној посјети Министарству одбране Црне Горе. Том приликом, у одвојеним сусретима, састао се са министром одбране Предрагом Бошковићем, генералним директором Директората за политику и планирање одбране, генерал мајором Рајком Пешићем, начелником Генералштаба ВЦГ, генерал мајором Драгутином Дакићем и командантом Ваздухопловства Војске Црне Горе, потпуковником Бојаном Благојевићем.

Министар Бошковић је захвалио Кузманову на досадашњем ангажовању и изразио задовољство због сусрета имајући у виду дугогодишњу квалитетну одбрамбену сарадњу и значај пријатељских односа двије земље. Као један од најважнијих сегмената сарадње министар је истакао школовање црногорских кадета на Војној академији „Генерал Михаило Апостолски“ у Скопљу, те указао и на значај активности реализованих у виду размјене искустава из домена људских и материјалних ресурса. Министар је нагласио да је интензивна и успјешна сарадња, остварена не само на билатералном плану, већ и кроз заједничко дјеловање у ширим оквирима, додатан стимуланс нашој посвећености стабилности и напретку Западног Балкана, међудржавној сарадњи и даљим европским и евроатлантским аспирацијама.

Бошковић је поручио да вјерује да ће пуноправно чланство Сјеверне Македоније у НАТО савезу додатно оснажити свеобухватне напоре за очување стабилности у региону и да ће двије земље, као савезнице у оквиру Алијансе, наставити са интензивном сарадњом.

Генерал Пешић је истакао значај досадашње сарадње на пољу одбране наглашавајући да је проценат реализације активности у складу са плановима билатералне сарадње висок и да је реализација бројних активности  значајно допринијела јачању националних одбрамбених система двије земље. Нагласио је и сарадњу у регионалним иницијативама, које представљају одличну платформу за јачање међусобног повјерења и проналажење заједничких модалитета за суочавање са актуелним безбједносним изазовима. У том контексту, исказана је потреба даљег развијања квалитетних односа у области одбране двије земље, кроз међусобну сарадњу и подршку на свим нивоима.

Кузманов је изразио задовољство пријатељским и отвореним односима између двије државе, досадашњом одбрамбеном сарадњом, истакавши да се Црна Гора кроз континуирану и активну сарадњу показала као поуздан и кредибилан партнер Републици Сјеверној Македонији. Такође,  нагласио је да сарадњом на мултилатералном нивоу, заједничким ангажманом у пројектима регионалног формата, у оквиру Америчко- јадранске повеље (А5), БМТФ-а, СЕДМ  и РАЦВИАЦ-а, као и активном сарадњом са партнерима и савезницима показујемо чврсту опредијељеност да допринесемо стварању стабилнијег и безбједнијег региона.

mod

Генерал мајор Дакић је истакао важност континуитета сарадње двије војске, на свим пољима од обостраног значаја. С тим у вези, Дакић је истакао значај обуке у зимским условима, ронилачке и обуке за бојева гађања које су реализовале Војска Црне Горе и Армија Сјеверне Македоније, а чијој је имплементацији пуковник Кузманов дао значајан допринос. На састанку са потпуковником Благојевићем истакнута је и важност обука у области ваздухопловства које су допринијеле обостраном јачању људских капацитета.

mod

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?