Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Државни секретар Пејановић:ОЕБС озбиљан партнер у сузбијању насилног екстремизма и радикализације

Објављено: 09.10.2020. 16:43 Аутор: МУП
Државни секретар у МУП-у и национални координатор за борбу против насилног екстремизма Драган Пејановић учествовао је у представљању водича за практичаре и креаторе политика у Југоисточној Европи, који је посвећен рехабилитацији и реинтеграцији лица повезаних са насилним екстремизмом, ван затвора.

На онлине семинару који је окупио представнике из региона, презентоване су добре праксе и размијењена мишљења о учешћу заједница у овим процесима, а било је ријечи и о тренутним изазовима и потребом за јачањем капацитета у области дерадикализације, рехабилитације, реинтеграције и ресоцијализације лица повезаних са насилним екстремизмом и тероризмом, повратника и осуђених терористичких бораца.

Пејановић је овом приликом захвалио ОЕБС-у на организацији овог семинара, као и на цјелокупном ангажману у овој области, који је од великог значаја за Црну Гору, као и друге земље Западног Балкана.

Дерадикализација, рехабилитација, реинтеграција и ресоцијализација је озбиљан и комплексан посао, који се спроводи током издржавања затворске казне, али и након тога, у процесу повратка лица у породицу и заједницу, навео је Пејановић. Додао је да упркос сличностима које земље у региону имају суочавајући се са овим изазовом, постоје и значајне специфичности подручја, условљене историјским, културним, социо-економским, политичким и друштвеним факторима.

Црна Гора има системски приступ проблему радикализације и насилног екстремизма. У прилог томе говори чињеница да је у Црној Гори успостављен квалитетан стратешки, законодавни и институционални оквир за превенцију, препознавање и сузбијање ових феномена. „Само кохезијом и укључивањем свих фактора друштва стварамо отпорност друштва на ове деструктивне и опасне појаве“, нагласио је Пејановић.

Учесници семинара су се сагласили да у области дерадикализације, рехабилитације, реинтеграције и ресоцијализације треба јачати постојеће, већ успостављене капацитете, са фокусом на ублажавање стигме, јачање родно сензитивног принципа, а водећи рачуна о заштити приватности и стриктном поштовању људских права.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?