Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Добар напредак Црне Горе у областима Социјалне политике и запошљавања и Слободе кретања радника

Објављено: 10.10.2020. 21:56 Аутор: мрсс
Министарство рада и социјалног старања је задужено за реализацију приступних обавеза из поглавља 2 – Слобода кретања радника и 19 – Социјална политика и запошљавање. 

У Извјештају Европске комисије о напретку Црне Горе за 2020. годину се констатује да је Црна Гора направила добар напредак на нивоу припреме за чланство у ЕУ у областима социјалне политике и запошљавања у периоду између два извјештаја.

Овај напредак се нарочито илуструје кроз доношење Закона о раду, који је усвојен у децембру 2019. године. Закон уводи низ реформи које укључују поједностављење процедура отпуштања и продужетак уговора на одређено вријеме (са 24 на 36 мјесеци), уз већу заштиту радника, док повећање санкционисања у случају непријављеног рада тежи да смањи неформални рад.

Очекује се да ће нова легислатива пружити већу флексибилност скраћивањем процедура, поједностављивањем процедура отпуштања, олакшавањем коришћења уговора на одређено вријеме и распоређивањем запослених изван просторија послодаваца (нпр. рад на даљину). Заштита радника је такође појачана у новом закону, уводећи обавезу писменог уговора прије рада. 

Констатована је добра сарадња социјалних партнера при изради Закона о раду. 

Када је ријеч о функционисању тржишта рада, у Извјештају је наглашено да су активности које се односе на економски раст, реформу шеме социјалних давања за мајке и подршка младим незапосленима, омогућили побољшању услова на тржишту рада. Извјестан напредак је забиљежен и када је ријеч о мјерама за активацију рада и координација између запошљавања и социјалних служби.

У документу се наводи да је у мају 2019. године Влада повећала минималну зараду за 15%. Као резултат, зараде су забиљежиле умјерени годишњи раст од 0,8% у 2019. години, истовремено задржавајући конкурентност локалних компанија.

Међутим, заустављање економске активности уведено у марту 2020. године ради спречавања ширења ЦОВИД-19 имало је негативан утицај на тржиште рада. Поред тога, и даље постоје изазови као што су ниска стопа активности жена, младих и особа са инвалидитетом, као и висока дугорочна незапосленост. 

Када је ријеч о неформалној економији, констатује се да су и даље потребни континуирани напори за суочавање са свим облицима неформалности заједно са даљим јачањем инспекција рада. 

Европска комисија је оцијенила да су протоколи усвојени у вези са превентивним мјерама за ЦОВИД -19 у институцијама социјалне и дјечје заштите до сада били ефикасни. 

Указано је да су потребни додатни напори како би се испуниле препоруке из извјештаја Комитета УН-а за економска, социјална и културна права, посебно у погледу висине социјалних давања и одговарајуц́ег животног стандарда за социјално угрожене људе, а посебно за незапослене и бескуц́нике. 

У Извјештају се наводи да је у поглављу 2, Слобода кретања радника, Црна Гора остварила одређени напредак у области спровођења приступа тржишту рада и Европске картице здравственог осигурања. Ово је остварено кроз подршку из пројекта ЕУ о успостављање шема социјалне сигурности, што је планирано Акционим планим за ово поглавље.

Наглашено је да Црна Гора треба да настави да успоставља структуре и развија административне капацитете за спровођење правне тековине ЕУ.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?