Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

У Црну Гору стигле борбене станице за лакооклопна возила

Објављено: 13.10.2020. 19:21 Аутор: мод

Министру одбране Предрагу Бошковићу и начелнику Генералштаба генерал мајору Драгутину Дакићу у касарни „Милован Шарановић у Даниловграду представљене су даљински управљиве оружне станице за уградњу на лакооклопна патролна возила. Министар је том приликом поручио да је задовољан што се још један пројекат приводи крају.

„Данас смо овдје видјели прве четири борбене станице које је набавило Министарство одбране, односно Влада Црне Горе у сарадњи са Владом Израела. Рачунам да ће идуће седмице стићи и прва оклопна возила, на која ће се инсталирати борбене станице и на тај начин заокружити овај пројекат, који смо заједно са партнерима, али прије свега са старјешинама Војске Црне Горе дефинисали као неопходан и приоритетан, пројекат од највећег интереса за ВЦГ и државу Црну Гору“, истакао је министар Бошковић.

Он је казао да ће са лакооклопним возилима, на којима ће бити уграђене борбене станице, бити опремљене двије пјешадијске чете. „То ће немјерљиво повећати њихову способност и то кроз њихову мобилност, борбену моћ, али и заштиту јединица и на тај начин црногорску Војску увести у ред модерних војски које ће допринијети подизању угледа и стандарда међу партнерским војскама и истовремено омогућити тренинге и обуку на најсавременијим средствима“, казао је министар и додао да је то још једна потврда посвећености Министарства одбране.

„Лијепо је на крају мандата видјети да оно за шта смо се борили претходне четири године се приводи крају и да смо све пројекте које смо дефинисали као приоритетне, у мандату ове Владе успјели да завршимо и на тај начин подигнемо капацитете“, закључио је Бошковић.

Подсјећамо да је опремање декларисаних пјешадијских чета са 67 лако оклопних патролних возила (ЛОПВ), са пратећим наоружањем, борбеним средствима и системима, приоритет највишег нивоа како би копнене снаге достигле захтијевани ниво способности размјештаја, маневра, ватрене моћи, мобилности и заштите, а тиме и захтијевани ниво интероперабилности са савезничким и партнерским земљама.

Поред повећања ватрене моћи јединица Војске Црне Горе, уградњом даљински управљивих оружних станица степен заштите посаде возила биће на знатно вишем нивоу, јер ће се ватром управљати из унутрашњости возила.

Вриједност овог Уговора који је прошле године склопљен са Израелом је 31.766.527,00 еура и он поред даљински управљивих оружних станица обухвата и друге врсте наоружања и опреме, као одржавање, тренинг и обуку.

mod

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?