Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пуришић-Едwардс: Наставак добре сарадње Црне Горе и УНХЦР-а

Објављено: 14.10.2020. 20:20 Аутор: мрсс
Министар рада и социјалног старања Кемал Пуришић састао се данас са в.д. новог шефа канцеларије УНХЦР-а у Црној Гори, Адрианом Едwардсом.

mrss

Том приликом министар Пуришић је честитао Едwардсу на наименовању и изразио очекивање да ће се добра сарадња између Црне Горе и УНХЦР-а наставити и у наредном периоду. 
 
„Увјерен сам да ће Ваше референце веома помоћи да ову мисију обавите на обострано задовољство“, истакао је Пуришић. 
 
Министар је подсјетио да је МРСС до прије двије године била водећа институција за сарадњу са УНХЦР-ом и да је социјално збрињавање расељених и даље у надлежности МРСС. 

„Црна Гора је урадила доста на збрињавању избјеглица и „отворила је своја врата“ за расељене и интерно расељене са простора бивше Југославије, а у том процесу је имала значајну помоћ и УНХЦР-а“, додао је Пуришић. 

Он је навео да је напављен правни оквир који је омогућавао њихову интеграцију, да смо заједно радили на регулисању њиховог правног статуса и обезбјеђивању недостајућих докумената, како би се омогућила пуна интеграција у црногорско друштво онима који су Црну Гору одабрали за свој нови дом. 
 
Министар Пуришић је посебно истакао сарадњу Црне Горе са УНХЦР-ом на пројекту „Регионални стамбени програм“, вриједном 27,6 милиона еура, којим се рјешава стамбено питање расељених са простора бивше Југославије, у којем Влада Црне Горе учествује са контрибуцијом од 4,1 милион еура, а чијом реализацијом је планирано рјешавање стамбеног питања за 1.177 породица и изразио увјерење да ће се заједничким напорима овај пројекат реализовати до краја. 
 
В.д. новог шефа канцеларије УНХЦР-а у Црној Гори, Адриан Едwардс се захвалио на напорима и постигнутим резултатима на пољу социо-економског збрињавања избјеглица, посебно на доприносу у окончању апатридије уписом у матичну књигу рођених ових лица, у чему према његовим ријечима Црна Гора, због оствареног напретка у овом домену, има историјску прилику да стоји раме уз раме са земљама које су лидери у окончању апатридије.

Истакао је негативан утицај који Цовид_19 може имати не само на њихов положај већ и на укупну популацију.

Министар је на састанку информисао Едwардса о мјерама које је Влада Црне Горе предузела на сузбијану посљедица изазваних пандемијом корона вируса и очувању радних мјеста, истичући да су једнаку подршку имала и расељена лица.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?