Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Посјета директора Транспортне заједнице Европске Уније, у УПСиУЛ

Објављено: 19.10.2020. 19:15 Аутор: Здравко Паладин
У оквиру дводневне посјете Министарству саобраћаја и поморства Црне Горе, директор Транспортне заједнице Евопске уније, Матеј Закоњшек је другог дана боравка у Црној Гори, посјетио и Управу поморске сигурности и управљања лукама. Тим поводом, састанак је одржан у просторијама ВТС/МРЦЦ центра, на коме је г.Закоњшек упознат са радом Управе и њених јединица. Након уводног дијела и добродошлице од стране директора Управе, Сафета Кочана, презентовани су актуелни пројекти које Управа реализује у оквиру програма за истраживање и иновације, Хоризонт 2020. Презентацију 5 Х2020 пројеката под називима, ЦОМПАСС2020, АНДРОМЕДА, еПИцентер, РЕСПОНД-А и ЕФФЕЦТОР, је одржао помоћник директора и руководилац пројеката у Управи, Неxхат Капидани, истичући посебни ангажман и доприносе које Управа улаже у реализацију пројеката са циљем унапређења квалитета својих надлежности и оперативних система којима располаже. При томе, наглашено је да Управа у овим пројектима учествује као крајњи корисник остварених иновационо-технолошких рјешења и активно сарађује са техничким партнерима у виду заједничких ангажовања у изради оперативно-техничке спецификације, дефинисању случајева употребе у пракси у складу са компетенцијама и мисијом поморске сигурности, као и демонстрацији и валидацији процеса тестирања унапријеђених информационих система за надзор поморског саобраћаја. Такође, наведено је да Управа учествује и у бројним активностима дисеминације и промоције резултата пројекта као и активној научно-истраживачкој дјелатности што јој омогућује презентовање остварених резултата на релевантним научним скуповима, конференцијама и научним часописима у области поморства, што је препознато и подржано од стране водећих партнера на пројектима програма Х2020. На крају, указано је и на план и структуру ИПА пројекта везано за другу фазу развоја ВТМИС система са презентацијом пуне имплементације система СафеСеаНет, Маритиме Сингле Wиндоw и Сеа Траффиц Манагемент.

Zdravko Paladin      Zdravko Paladin        Zdravko Paladin

Након пројеката услиједила је презентација рада ВТС службе и платформе ВТМИС система коју је одржао помоћник директора за сектор сигурности пловидбе, Жарко Лукшић. При томе су истакнуте предности и значај овог система за адекватан, континуиран и сигуран надзор поморског саораћаја у области поморске зоне одговорности Црне Горе. На конкретним примјерима објашњен је начин рада овог унапријеђеног система дизајнираног у сврху обухватног поморског надзора свих типова бродова а за потребе реаговања у разним дешавањима на мору и конкретно случајевима трагања и спашавања и превенције загађења мора са пловила.

Господин Закоњшек је на крају одржане презентације, изразио захвалност Управи поморске сигурности на посвећеном раду и подржао даље активности имплементације европских пројеката, те нагласио да се унапређењем ВТМИС система за праћење пловидбе бродова, финансираног од стране Европске Уније, одржава сигурност пловидбе на Јадрану што је одличан примјер регионалне сарадње поморских институција и ВТМИС центара. 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?