Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан осми састанак Посебне групе за реформу јавне управе:Протекле четири обиљежиле блиска и плодоносна сарадња Владе, ЕК, ДЕУ и СИГМЕ у области реформе јавне управе

Објављено: 22.10.2020. 15:49 Аутор: МЈУ
„Протекле четири године Стратегије реформе јавне управе обиљежиле су блиска и плодоносна сарадња Владе, Европске Комисије, Делегације ЕУ у Црној Гори, СИГМА-е. То је показало да је за успјешну реформу јавне управе потребна јака политичка воља од стране свих укључених актера, и у том смислу је потребно обезбиједити одговарајући наставак у испуњавању договорених  обавеза“, саопштио је Томас Хаглајтнер, шеф јединице за Црну Гору у Генералном директорату Европске комисије за сусједску политику и преговоре о проширењу на осмом састанку Посебне радне групе за реформу јавне управе (ПАР)  формиране између Европске комисије и Црне Горе. 

Састанак који је јуче одржан у виртуелном формату отворила је Сузана Прибиловић, министарка јавне управе.

Министарка Прибиловић је казала да оцјене из Извјештаја о напретку ЕК показују да смо и ове године остварили значајне резултате у области реформе јавне управе, упркос додатном изазову глобалне здраствене кризе. Она је оцијенила  да је реформа јавне управе један од најважнијих задатака Владе Црне Горе, те да је у претходној години забиљежен видљив напредак у области службеничког система и управљања људским кадровима, средњорочног планирања политика, рационализације државне управе, али и побољшању квалитета услуга према грађанима, привредним и другим субјектима."Тај период је био у знаку примјене новог Закона о државној управи чиме су створени услови за потпуну реорганизацију државне управе, што је допринијело даљем усаглашавању са ЕУ стандардима. Такође смо радили на усаглашавању посебних закона са Законом о државној управи, а истичем и да је континуирано праћена примјена посебних закона у дијелу организације државне управе, као и да је  припремљен електронски регистар свих институција у систему државне управе'', саопштила је министарка. Она је подсјетила да је у претходном периоду фокус био на активностима праћења и анализе примјене новог Закона о државним службеницима и намјештеницима и Закона о локалној самоуправи с циљем да се осигура професионална и деполитизована јавна управа, као и на новим електронским услугама.

Хаглајтнер је указао на важност континуитета у процесу реформе јавне управе. Он је оцијенио да је професионална, на заслугама заснована и услужно орјентисана јавна управа кључна за процес придруживања Црне Горе ЕУ. Од Црне Горе се очекује да  остане у потпуности посвећена принципима реформе јавне управе и да настави на активностима и резултатима  постигнутим у оквиру тренутне Стратегије реформе јавне управе. ,,Постоји неколико иницијатива које су од изузетне важности за цјелокупну реформу, а које су још увијек у току и због тога је важно наставити планираном динамиком, саопштио је Хаглајтнер. 
MJU

На састанку је, након разматрања реализованих активности којима се обезбјеђује постизање кључних циљева стратешких докумената, констатовано да је остварен добар напредак у реализацији закључака са претходног састанка. У наредном периоду планирано је дефинисање нове Стратегије реформе јавне управе за период од 2021. до 2025. године, што ће бити прилика да се интензивирају напори на изградњи модерне и ефикасне јавне управе. Констатовано је да се у наредном периоду треба фокусурати на јачање транспарентности рада јавне управе, рационализацију организације државне управе, професионализацију и деполитизацију, поготово узимајући у обзир постигнуте резултате и искуство из спровођења претходног стратешког оквира. 

Посебна група за јавну управу је формирана у циљу унапређења постојеће структуре за спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању и фокус њеног дјеловања је реформа јавне управе Црне Горе. Рад Радне групе је усмјерен на праћење напретка у областима дефинисаним стратешким документима, као што су Стратегија реформе јавне управе и Програм управљања јавним финансијама и др. документима.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?