Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ОДРЖАН САСТАНАК ГРУПЕ ЗА НЕСТАЛА ЛИЦА

Објављено: 22.10.2020. 18:34 Аутор: мрсс
Састанак Групе за нестала лица (ГНЛ), одржан је 22.октобра 2020. године, у Београду, у организацији Међународне комисије за нестала лица (ИЦМП), у циљу спровођења активности предвиђених Оквирним планом за рјешавање питања несталих лица из сукоба на подручју бивше Југославије. Оквирни план је обавеза предвиђена Декларацијом коју су у јулу 2018. године у Лондону потписали предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине и премијери Косова, Црне Горе, Србије, Албаније, Хрватске, Њемачке,Уједињеног Краљевства, Аустрије, Бугарске, Француске, Италије, Словеније и Пољске потврдивши тиме своју посвећеност подржавању напора да се пронађе и идентификује 12.000 људи који се још увијек сматрају несталима усљед сукоба на простору бивше Југославије.

mrss

На састанку ГНЛ присуствовали су представници надлежних институција за тражење несталих лица Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Косова и представници Амбасада Уједињеног Краљевства и САД у Београду. Комисију за нестала лица Владе Црне Горе представљали су Драган Ђукановић, предсједник Комисије и Дарка Џабасан, секретарка Комисије. Усвојен је годишњи извјештај о раду ГНЛ-а, гдје је истакнуто како су заједничким радом групе идентификовани посмртни остаци 387 несталих у сукобима на простору бивше Југославије. Извјештај обухвата период од јула 2019. до новембра 2020. године који ће бити представљен у оквиру самита Берлинског процеса крајем ове године у Софији.
 
mrss

Чланови ГНЛ су информисани о активностима стручњака који раде у оквиру Оперативне групе за рјешавање неидентификованих (НН) случајева (ННОГ) и активностима Оперативне групе за базу података активних случајева лица несталих у сукобима на подручју бивше Југославије (ОГ за базу података).

Представници институција за тражење несталих лица су се сложили да ће наставити да пружају подршку и да су спремни за учешће у будућим активностима Групе за нестала лица, а које могу помоћи у рјешавању питања несталих лица.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?