Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Војска Црне Горе опремљена лакооклопним возилима најновије генерације

Објављено: 30.10.2020. 21:11 Аутор: Биро за односе са јавношћу МО
Министар одбране Предраг Бошковић са амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке и начелником Генералштаба Војске Црне Горе, генерал мајором Драгутином Дакићем присуствовао представљању нових лакооклопних возила Осхкосх.

„Након овог дана, апсолутно ништа више неће бити исто за Војску Црне Горе. Данашња свечаност показатељ је шта удруженим снагама са партнерима можемо да направимо у кратком року, на транспарентан, ефикасан и најбољи начин за интересе државе, односно Војске Црне Горе“, поручио је Бошковић и тиме захвалио америчким партнерима. 

У Црну Гору је пристигло пет, од укупно 67 возила Осхкосх, сљедеће седмице у оквиру прве фазе испоруке још 15, а до 2023.године укупан број. Са тим возилима биће опремљене двије декларисане пјешадијске чете Војске Црне Горе, што је приоритет највишег нивоа према Плану развоја црногорске одбране за период од 2019. до 2028.године. 
 
„Возила ће обезбиједити маневарске, заштитне способности, али и сасвим другачију ватрену моћ наших пјешадијских јединица, што ће омогућити да наше јединице вјежбају, обучавају се, а касније и учествују у мисијама са нашим партнерима, али са својим средствима, без потребе коришћења логистике партнерских земаља. То је нешто на чему смо предано и интензивно радили“, истакао је министар Бошковић. На презентацији у касарани „Милован Шарановић“ у Даниловграду, министар је захвалио и свом тиму. „Срећан сам што након четири године у Министарству одбране смо иза себе оставили Војску која је данас способнија и агилнија, а прије свега Војску која је окренута према држави Црној Гори и која, без обзира на све наше разлике, је спремна да себе стави у службу сваког грађанина што се показало у разним ситуацијама које су ЦГ задесиле у претходном периоду“, закључио је министар Бошковић. 

Захвалност на сарадњи је исказала и амбасадорка САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке, која је поручила да је Црна Гора набавком возила утрла пут и постала прва европска земља која ће користити лакооклопна тактичка возила Осхкосх. „Црна Гора је прва од свих европских НАТО савезница која је набавила свјетски најнапреднија лакооклопна војна возила. У наредним мјесецима савезнице попут Словеније, Белгије, Литваније и УК придружиће се Црној Гори и набавити та лакооклопна тактичка возила, чиме ће се поменутим земљама омогућити да несметано сарадјују једне са другима током мултинационалних вјежби и заједничких мисија у оквиру НАТО операција“ истакла је амбасадорка и додала да возила представљају веома важну инвестицију у способности ВЦГ и указују на значајно постигнуће на путу континуираног напора у циљу њене модернизације.

„Сједињене Државе имају привилегију што на Црну Гору могу рачунати као на пријатеља, партнера и савезника. Ми смо увијек уз народ Црне Горе, како у овим лијепим приликама, тако и у тешким временима, као што је тренутна здравствена криза. САД ће непоколебљиво наставити са пружањем подршке Црној Гори на њеном путу ка Западу, чији је кључни саставни дио чланство у НАТО савезу“, закључила је амбасадорка. 

Посјећамо, Црна Гора и Сједињене Америчке Државе потписале уговор о набавци лакооклопних возила у октобру прошле године. Вриједност уговора је од 36.165.105 долара. 

ФОТО: хттпс://www.флицкр.цом/пхотос/владацг/албумс/72157716679540527

Биро за односе са јавношћу Министарства одбране
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?