Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора посвећена интеграцији Рома/Ромкиња и Египћана/Египћанки

Објављено: 05.11.2020. 22:31 Аутор: ПР Слузба

Министарство за људска и мањинска права и њемачка организација “Хелп” данас су на конференцији за медије представили пројекат “Социјално укључивање Рома/Ромкиња и Египћана/Египћанки уз посредовање сарадника за социјалну инклузију”.

Пројекат се реализује у оквиру заједничког Програма Европске уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту.

 

Пројекат укупне вриједности 500.382,05 еура, је финансиран од стране Европске уније, уз контрибуцију Владе Црне Горе, и њемачке организације “Хелп”.

 

 

Татјана Анђелић, начелница Одјељења за европске интеграције, програмирање и имплементацију ЕУ фондова у Министарству за људска и мањинска права Владе Црне Горе, је изразила задовољство што почиње реализација пројекта, и упутила захвалност Европској комисији која је финасирала овај пројекат.

 

Она је казала да се пројекат представља 5. новембра, када је и Свјетски дан ромског језика, и  упутила честитку свим припадницима и припадницама ромске популације у Црној Гори, са жељом да чувају, гаје и промовишу свој језик, као сопствену баштину, јер је језик битна прије свега културолошка одлика сваког народа.  

 

Анђелић је објаснила да је Министарство финансија односно Директорат за финансирање и уговарање средстава ЕУ помоћи , је уговорно тијело које ће заједно са Министарством за људска и мањинска права пратити имплементацију овог пројекта, и да се све активности спроводе како је планирано, и у складу са процедурама.

 

Она је рекла да је пројекат веома значајан, прије свега за ромску и египћанску популацију  Црној Гори, али и за све који су део процеса њихове социјалне инклузије.  

 

Нагласила је да је Влада Црне Горе је посвећена креирању и имплементацији политика за брже и потпуно социјално укључивање, као и побољшање економског положаја Рома/ Ромкиња и Египћана/Египћанки. Донијета је Стратегија за социјану инклузију Рома и Египћана у Црној Гори за период 2016-2020 године, која почива на принципима равноправности, забране дискриминације и једнаких шанси, а и Црна Гора је потписница Познањске декларације, у којој су дефинисани циљеви, који ће допринијети наставку интеграције ромске и египћанске заједнице у нашој држави.

 

„Обавеза свих нас је да имплементирамо антидискриминационе политике кроз поштовање људских права свих грађана и грађанки. У исто вријеме, неопходна је добра координација свих надлежних институција, нарочито оних на локалном нивоу.” – казала је Анђелић.  

 

Пројекат који је данас представљен  се односи на подршку социјалној инклузији ромске и египћанске популације у Црној Гори кроз модел сарадника за социјалну инклузију у областима здравства, запошљавања и социјалне заштите. 

 

Активности ће бити усмјерене на обучавање лица  за асистенете у социјалној инклузији , и одређени број њих ће радити пројектно на годину дана у здравственим уставновама, подручним канцеларијама Завода за запошљавање и установама социјалне заштите.

 

Пројекат ће се спроводити  у 11 црногорских општина: Бар, Беране, Бијело Поље, Будва, Цетиње, Херцег Нови, Никшић, Пљевља, Подгорица, Улцињ и Тиват. Жељели смо да укључимо све општине у којима живи ромска и египћанска заједница.

 

Анђелић је изразила очекивање, да се што више припадника и припадница ромске и египћанске заједнице пријави за ову обуку, као и да је веома битно да постоји  адекватна заступљеност жена односно да се Ромкиње и Египћанке обуче за асистенткиње у социјалној инклузији.  

 

Асистенти у социјалној инклузији, су веома битна карика између заједнице и институција на локалном нивоу, у којима се остварују одређена права. То са једне стране доприноси бржој комуникацији са институцијама, али и са још бољим упознавањем са правима које грађани и грађанке наше државе имају.

 

Она је подјсетила да су од  септембра школске 2018/2019. године, сарадници у социјалној инклузији Рома и Египћана у области образовања дио формалног образовног система, као и да се из Буџета школске 2019/2020 финансирао рад 21 сарадника/сараднице у тој области.

Стандардизовано је и занимање „Сарадник/ца у социјалној инклузији Рома и Египћана у здравству“ и тренутно су у радном односу, на буџету државе у оквиру Дома здравља Подгорица запослена 3 лица.

 

Кроз активности пројекта ће се додатно обезбиједити услови за унапријеђење познавања и спровођења антидискриминационе политике од стране надлежних институција и служби – нарочито на локалном нивоу, кроз активности јачања административних капацитета, али и координацију, менторинг и умрежавање социјалних сарадника у инклузији.

 

Министарство за људска и мањинска права
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?