Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Позив за отворен приступ Лабораторији за нанобиотехнологију Удруженог истраживачког центра (ЈРЦ)

Објављено: 17.11.2020. 16:48 Аутор: Министарство науке

Европска комисија расписала је позив за отворен приступ Лабораторији за нанобиотехнологију Удруженог истраживачкпг центра (Јоинт ресеарцх Центре – ЈРЦ) која се налази у Испри, у Италији.

Лабораторија за нанобиотехнологију опремљена је најсавременијом опремом за подстицање интердисциплинарних студија, при чему је у посебном фокусу рад у вези са карактеризацијом наноматеријала, микропластиком, здравственим производима које је омогућила нанотехнологија, напредним материјалима и њиховом интеракцијом са биолошким системима, као и детекција, идентификација и карактеризација наноматеријала у храни и потрошачким производима.

На позив се могу пријавити институције:

• из државе чланице ЕУ или државе придружене Оквирном програму ЕУ за истраживање и иновације Хоризонт 2020, међу којима је и Црна Гора;

• у оквиру универзитета, истраживачких или јавних институција или малих и средњих предузец́а (МСП);

достављањем попуњеног обрасца на адресу ЈРЦ-РИ-ОПЕН-АЦЦЕСС@ец.еуропа.еу до датума завршетка позива.

Приступ истраживачкој инфраструктури одобрава се на основу приступних јединица (нпр. број дана или недјеља коришц́ења, број сати или сесија, вријеме обраде и гигабајти пренијетих података итд.) које су специфичне за врсту и природу сваке ЈРЦ истраживачке инфраструктуре којој се може приступити. Имајући у виду ограничен приступ локацијама ЈРЦ-а усљед пандемије ЦОВИД-19, фаворизоваће се приступ на даљину, док ће физички приступ корисника бити ограничен колико је то могуц́е и одобравац́е се само по потреби у складу са правилима земље домац́ина и Европске комисије.

ЈРЦ за кориснике може обезбиједити подршку за покривање путних трошкова и трошкова дневница корисника током трајања посјете лабораторији.

Током припреме приједлога, подносиоцима пријава се препоручује да:

• Прочитају Оквир приступа физичким истраживачким инфраструктурама Заједничког истраживачког центра и његове анексе;

• Контактирају истраживачку инфраструктуру на ЈРЦ-ОПЕН-НАНОБИОТЕЦХ@ец.еуропа.еу у циљу оцјене аспеката изводљивости који се односе на капацитет истраживачке инфраструктуре.

Рок за подношење пријава је 8. јануар 2021. године.

Више информација о овом позиву можете погледати ОВДЈЕ.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?