Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Нове могућности за извоз црногорских производа на тржишта ЕУ и свијета

Објављено: 21.11.2020. 17:00 Аутор: МПРР
Министарство пољопривреде и Управа за безбједност хране створили су све предуслове да и предузетници из сектора мљекарства добију ЕУ извозни број и отворе ново велико тржиште за своје производе. Ту прилику ових дана искористила је Фарма Миљанић из Никшића, произвођач козијег сира, чији је објекат први у Црној Гори стављен на листу оних из којихсе могу извозити мљечни производи у ЕУ.

Као резултат посвећеног рада администрације и развојне визије и улагања предузетника у унапређење производње, уз подршку Владе, број производних објеката који су добили ЕУ извозни број растао је током претходне четири године. 

Подсјећамо да је одлуком Европске Комисије у 2017. години седам наших производних погона из сектора месне индустрије и производње јаја добило ЕУ извозне бројеве. У међувремену, мјесто на тој листи нашли су и други произвођачи, тако да у овом тренутку имамо 19 таквих објеката. Са задовољством можемо навести компаније које су претходно постигле овај успјех, а то су Месопромет, Горановић, Градина Цомпанy, Интерпродукт, затим Алкосет, Ребракомерц, Агромонт, Дарма, Минико, као и објекти из сектора рибарства Розафа и Монтефисх.

Искораци које Црна Гора и њен сектор пољопривреде постижу на путу освајања европских стандарда, од којих су значајни остварени и у овој изазовној години због пандемије ЦОВИД 19, представљају и јаку гаранцију и конкурентску предност за извоз, како у земље региона, тако и широм свијета. 

Поред сталне посвећености наше администрације стварању услова за отварање нових тржишта,  суочавање са изазовима пандемије имало је и своје добре стране у том правцу. Вјерујући у  бизнис начело да криза не мора значити најгоре, већ отварање нових могућности, пробуђен је предузетнишки дух код дијела наших произвођача. У ситуацији знатно смањене туристичке потрошње и губитка домаћег тржишта, пронађена су алтернативна. Не само да се извозило на европско тржиште, већ је отворено и арапско тржиште, гдје је након четири деценије поново извезен први контигент јагњади из Црне Горе, са отварањем перспективе за даљу сарадњу.  

Надлежни органи су цијело вријеме пандемијске кризе препознавали и пратили потребе привреде, пружајући подршку, не само кроз Владин пакет мјера за ублажавање посљедица пандмије, већ и обезбјеђујући да се испуне и убрзају неопходне, комплексне процедуре за пласман на инострана тржишта, што је подразумијевало и интензивну комуникацију Управе за безбједност хране са земљама увозницама.

Овом приликом желимо да нагласимо да је процес добијања ЕУ извозних бројева изузетно комплексан, имајући у виду захтјевне услове које треба да испуне и институције и произвођачи, да би добили приступ том тржишту.

Успјех Црне Горе на том плану резултат је дугогодишњег посвећеног рада на усклађивању и имлементацији прописа ЕУ, јачању административних капацитета, успостављању интегралног система безбједности хране „од њиве до трпезе“, унапређењу лабораторијских капацитета, увођењу и примјени стандарда безбједности хране и квалитета, и стварању других важних претпоставки.

Паралелно, текао је и процес унапређења објеката, усвајање нових стандарда, вјештина и знања, примјену нових технологија, на чему су вриједно радили наши произвођачи хране. Влада и Министарство пољопривреде су иму том захтјевном процесу континуирано пружали подршку, кроз креирање повољног амбијента, као и кроз бројне програме како из националног буџета тако и из међународних развојних пројеката.

Увјерени смо да ће црногорски произвођачи на темељу постигнутог, али и научених лекција у овој изазовној години, и у наредном периоду бити истрајни у даљем подизању конкуретности и продорнији у освајању нових тржишта. 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?