Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржана онлине регионална конференција на тему "ПРИСИЛНИ НЕСТАНАК – ОД ИСТИНЕ ДО ПРАВДЕ"

Објављено: 02.12.2020. 17:27 Аутор: мрсс
Регионална онлине конференција која је организована у оквиру истоименог пројекта “Присилни нестанак - од истине до правде”, коју реализују Центар за грађанско образовање и Удружења породица киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији “Црвени Божур“, а који је подржан од стране Међународне комисије за нестале особе (ИЦМП) из донаторских доприноса Европске Уније за ИЦМП Програм Западног Балкана, одржана је 1. децембра 2020. године, уз учешће више од 50 представника политичких партија, невладиних организација, Владе, правосуђа, медија и дипломатског кора. Циљ пројекта је да пружи допринос у унапријеђењу квалитета процеса демократизације и европеизације у Црној Гори кроз јачање владавине права.

Комисију за нестала лица Владе Црне Горе која је учествовала у раду конференције представљали су Драган ЂУКАНОВИЋ, предсједник Комисије, и Дарка ЏАБАСАН, секретарка Комисије.

На конференцији су анализирани досадашњи учинци у суочавању са прошлошћу, са посебним фокусом на неријешену судбину несталих лица усљед сукоба деведесетих година, а што и даље представља хуманитарни проблем на западном Балкану. Такође, разговарано је о могућности доприноса различитих друштвених актера у оснаживању механизама утврђивања чињеница о несталим лицима као и о томе докле се данас стигло у откривању судбине оних који су нестали, али и у правној сатисфакцији њихових породица, колики је стварни институционални допринос држава региона, али и доносилаца одлука у Црној Гори и региону, затим, каква је улога међународних механизама у процесу проналаска великог броја особа које се воде као нестале.

На конференцији су, поред г-дина Ђукановића говорили г-дин Маттхеw ХОЛЛИДАY, шеф Програма за западни Балкан, Међународна комисија за нестала лица (ИЦМП),Yлбер МОРИНА, виши програмски савјетник, Међународне комисије за нестала лица, Косово, Љубиша ФИЛИПОВИЋ, предсједник, Удружења породица киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији „Црвени Божур“, Хрвоје КЛАСИЋ, историчар, Хрватска, Маријана ТОМА, историчарка и експерткиња за питања транзиционе правде, Србија као и други учесници. Модератори су били Тамара МИЛАШ, координаторка програма Људска права, Центар за грађанско образовање (ЦГО) и Милош ВУКАНОВИЋ, савјетник, ЦГО.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?