Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Покренута Родна мапа Црне Горе

Објављено: 03.12.2020. 20:49 Аутор: ммп

УНДП сваке године удружује снаге са Владом, организацијама, институцијама и разним групама ради рјешавања родно заснованог насиља над женама, чиме доприноси манифестацији „16 дана активизма против родно заснованог насиља - са циљем елиминисања родно заснованог насиља и подсјећања свих грађана да могу предузети активности у свом свакодневном животу како би зауставили насиље над женама. Данас смо удружили снаге с Аустријском развојном агенцијом, Министарством за људска и мањинска права како бисмо представили Родну мапу за Црну Гору –: хттпс://www.роднамапа.ме/- скрећући пажњу на родну равноправност, статус жена и родно засновано насиље у земљи.

 

Насиље над женама и дјевојкама има много облика и дубоко погађа свако друштво. Свака трећа жена доживи физичко или сексуално насиље током свог живота, углавном од стране свог интимног партнера. Свака пета жена у Црној Гори сваке године доживи родно засновано насиље. Насиље над женама најчешћи је облик кршења женских људских права у Црној Гори а напредак, у области политика и законској реформи, у борби против ове појаве је спор.

 

Родна мапа се фокусира на јединствене потребе дјевојака и жена, препознајући њихову системску изложеност родно заснованом насиљу, док истовремено помаже да се осигура доступност подршке. Родна мапа пружа жртвама родно заснованог насиља лак приступ критичним информацијама о томе гдје и како добити помоћ, подршку и савјетовање, као и гдје могу пријавити насиље и злостављање на цијелој територији Црне Горе.

 

 

Резидентна представница УНДП Даниела Гаспарикова је рекла да: „На Западном Балкану само је 27% женских организација грађанског друштва пријавило да прима средства за борбу против родно заснованог насиља. Доступност хитних и флексибилних средстава за подршку жртвама родно заснованог насиља је од пресудне важности за одговор на нагли пораст броја случајева, којих смо свједоци, током посљедњих мјесеци пандемије. Црна Гора не може остварити свој пуни потенцијал док се и осим ако се женски потенцијал не искористи и док се женама не дозволи да равноправно судјелују у друштву. Зато бих данас жељела да позовем све у Црној Гори - и дјевојке и дјечаке, и жене и мушкарце да покажу нулту толеранцију према насиљу, све док то не постане норма. Дајте да прекинемо вишеслојно родно насиље које је укоријењено у нашој свакодневици, институционалним праксама, у образовању, језику који увсловљава наше понашање, комуникацији и у медијима''.

 

Од почетка пандемије, уз мјере закључавања, Црна Гора је забиљежила алармантан пораст од 30% случајева насиља над женама, посебно насиља у породици. Попут Црне Горе, Аустрија је такође примијетила пораст насиља над женама у контексту пандемије ЦОВИД-19 и улаже напоре у бројне мјере за спречавање и заштиту жена и дјевојака од свих облика насиља, притом и даље пружајући кључне услуге подршке.  

 

Њена екселенција, Ана Јанковић, аустријска амбасадорка у Црној гори је рекла да: „Аустријска развојна агенција (АДА) подржава мјере којима се осигурава равноправно учешће жена и мушкараца и дјевојчица и дјечака у свим својим пројектима и програмима. Признавање и смањење неплаћене његе и кућног рада пресудни су у том контексту. Промоција равноправног учешћа жена и мушкараца у политичком и јавном животу представља још један фокус АДА у смислу родних активности. Још један приоритет је родно сензитивно буџетирање - а укључивањем родно сензитивног буџетирања у свој устав Аустрија је такође дала добар примјер у том погледу. Родна мапа за Црну Гору један је од АДА-иних успјешних пројеката у региону, а ускоро ће бити још сличних пројеката'', закључила је Јанковић. 

 

 

Шефица одсјека за родну равноправност у Министарству за људска и мањинска права, Биљана Пејовић, је рекла да : „Подаци из области родне равнпоравности јасно показују да је напредак спор. Питање родно заснованог насиља питање је јавног здравља и јавне сигурности. Родна мапа представља инвестицију у јачање система заштите који се баве родно заснованим насиљем. Представљањем тренутно доступних података, Родна мапа ће дати подршку креаторима политика, истраживачима, организацијама грађанског друштва и активистима у развоју дјелотворније превенције и одговора на родно засновано насиље. Такође ће пружити подршку креаторима политика да осигурају да се родна перспектива не заборави када је ријеч о доношењу важних одлука о друштвено-економском опоравку током и након пандемије, које утичу на животе свих грађана''.

 

 

Ова е-платформа такође подиже свијест о многим родним утицајима ЦОВИД-а 19 у Црној Гори, укључујући већи економски стрес, одговорности за његу свих врста које су несразмјерно пале на плећа жена, повећано родно засновано насиље и смањен приступ услугама подршке. 

 

 

******

Наш видео прича причу о женама у Црној Гори. Какве су перципиране родне улоге и њихов утицај на животне перспективе жена рођених овдје?  

Линк…хттпс://www.роднамапа.ме/

 

 

 

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?