Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министри Радуловић – Мас: Црна Гора и Њемачка пријатељи и блиски савезници

Објављено: 15.01.2021. 23:23 Аутор: МВП

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић је, током другог дана посјете Берлину, имао одвојене сусрете са њемачким савезним министром за вањске послове Хајком Масом и са спољнополитичким савјетником канцеларке Јаном Хекером.

Шеф црногорске дипломатије је, на састанку са министром Масом, захвалио саговорнику на позиву да посјети Берлин, нагласивши да чињеница да је његова прва посјета од датума ступања на дужност реализована управо у Берлину, шаље јасну поруку о вањскополитичком опредјелјенју нове Владе, како међународној тако и црногорској заједници. Она је такође и потврда да Црна Гора и Њемачка имају садржајне и пријатељске односе, при чему показује и спремност двије државе да јачају политички дијалог и билатералну сарадњу у свим областима.

Радуловић је истакао да ће Црна Гора динамизирати активности у процесу европске интеграције, посебно у најзахтјевнијим поглављима.

Министар је том приликом подсјетио да је континуирана подршка Њемачке у погледу савезништва у НАТО и у процесу приступања ЕУ, као наших стратешких приоритета, од круцијалног значаја за евроатлантска и европска усмјерења Црне Горе, али и цјелокупног региона.

Шеф црногорске дипломатије је такође акцентовао значај политике подршке Њемачке свим државама Западног Балкана кроз Берлински процес, и у периоду епидемиолошке кризе, будући да је тиме она доказала да доживљава овај регион као неизоставни дио европске породице.

Министар Мас је захвалио саговорнику на јасним порукама и упознавању са кључним приоритетима у периоду који слиједи. Истакао да је обезбјеђивање друштвеног и институционалног консензуса кључно за спровођење реформи, те да, у том смислу, Црна Гора, као лидер у процесу европске интеграције, има посебну одговорност.

Нагласио је да Црна Гора, док год предано ради на квалитетном спровођењу реформи, посебно у областима 23 и 24, може рачунати на недвосмислену подршку СР Њемачке.

Саговорници су се сагласили да европска перспектива остаје стуб реформи на Западном Балкану, стога је од изузетног значаја да приступање земаља региона Унији остане високо на агенди ЕУ.

Састанак је био прилика да се размотре теме јачања економске сарадње, при чему је указано на спремност нове Владе да побољша инвестициону и пословну климу, што ће створити додатне могућности за продубљивање економске сарадње са Њемачком. Размотрена је и могућност за сарадњу између двије државе када је у питању набавка вакцина.

Током састанка са вањскополитичким савјетником канцеларке Хекером било је ријечи о приоритетним плановима у оквиру европске агенде Црне Горе. Акцентован је значај Берлинског процеса, као важног импулса политици проширења Западног Балкана. Саговорници су оцијенили да ће спровођење реформи у кључним областима допринијети цјелокупној стабилизацији региона који представља важан сегмент европског система безбједности. Имајући у виду тренутну ситуацију са ЦОВИД-19 , те немогућност организације директних састанака, оквирно је договорен и термин видео састанка предсједника Владе Црне Горе Здравка Кривокапића и њемачке канцеларке Ангеле Меркел.

ФОТО и ВИДЕО: хттпс://флиц.кр/с/аХсмТФ6W7З

Министарство вањских послова

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?