Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Александар Стијовић учествовао на Глобалном форуму за храну и пољопривреду

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић учествовао је на највећој свјетској конференцији министара пољопривреде, одржаној виртуелним путем, 22. јануара за 13 Берлинску министарску конференцију, чији је повод Глобални форум за храну и пољопривреду. 

Конференцији је присуствовало више од 80 министара пољопривреде и највиши званичници великих свјетских организација попут УН, ФАО, ОЕЦД, WФП, Wорлд Банк… Преговарано је о озбиљности ситуације изаваном услед двије глобалне појаве, Цовида 19 и климатских промјена, гдје је препознат проблем глади у порасту, и процијењено је да 2.000.000.000 људи у свијету нема приступ адекватној храни и чистој води, док 3.000.000.000 људи живи на граници сиромаштва и не могу да приуште основне животне намирнице. 

Услед ових околности земље свијета солидаришу се да минимизирају утицај тренутне пандемије на храну, сигурност и здраствену његу како би се избјегле будуће пандемије и како би се прилагодили климатским промјенама удрженим акцијама.

Министри су заједнички изразили саосјећање услед девастирајућих људских губитака изазваним здравственим проблемима проузрокованих COVID-19, и подједнако забринути због социо - економских последица, нагласили су да ће државе да пруже додатне напоре да превазидју кризу, и да ће подржати фармере и раднике како би наставили са својим активностима и опоравили се. Усвојеном агендом 2030 за одрживи развој посветиће се креирању социалне сугурности како би помогли сиромашнијим и непривилегованим популацијама и омугућили функционисање дистрибуције хране кроз отворене маркете и ефикасно функционисање ланаца снабдијевања храном. 

Препознавајући растући ризик прекограничних утицаја ширења људских, биљних и животињских болести и негативних ефеката које носе, навели су да подржавају ЈЕДАН ЗДРАСТВЕНИ ПРИСТУП, кроз FAO-OIE-WHO колаборацију која интегрише људске, животињске и мјере очувања животне средине као начин који највише обећава спречавање и управљање ризицима повезаних са панедмијском отпорношћу. 

Свјесни чињенице да климатске промјене доводе до губитака пољопривредних приноса и стоке, доводе до ширења пандемијских болести и да имају негативан ефекат на квалитет воде, као и да негативно утичу на шумске екосистеме, државе учеснице се обавезују да ће радити на смањењу емисије ефеката гасова стаклене баште како би испунили циљеве Паришког споразума.

Aleksandar Stijović - Globalni forum za hranu i poljoprivredu (22.01.2021.)
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?