Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Од ЕУ 9,5 милиона еура за подршку здравственом сектору у борби против ЦОВИД-19

Објављено: 26.01.2021. 19:40 Аутор: КЕИ
Шефица Делегације ЕУ у Црној Гори, амбасадорка Оана Кристина Попа и главна преговарачица Зорка Кордић потписале су данас Споразум о финансирању подршке ЕУ здравственом сектору у борби против ЦОВИД-19. Ова бесповратна помоћ Уније, вриједна 9,5 милиона еура, усмјерена је на пружање подршке здравственом сектору након завршетка тренутне здравствене кризе и на јачање његове отпорности за суочавање са сличним пријетњама у будућности. Она обухвата улагање у инфраструктуру, опрему и људске капацитете црногорског здравственог система за контролу болести и рјешавање питања здравствене безбједности.

KEI

Амбасадорка Попа је нагласила да ће данас уговорена подршка ЕУ донијети дугорочне користи црногорском здравственом систему и квалитету здравствених услуга које се нуде грађанима. „Ова ће здравствена криза – колико год да је изазовна – проћи, али ће остати клинике и лабораторије. С погледом на будућност, желимо да наставимо да унапређујемо црногорски здравствени систем, приближавајући га европским стандардима. То је оно што Црна Гора заслужује и што је суштина процеса интеграције: побољшање квалитета живота грађана“, казала је амбасадорка ЕУ.

Главна преговарачица, Зорка Кордић, је поручила да је европска перспектива Црне Горе оснажена структурираном, циљаном и вриједном подршком здравственом систему Црне Горе истакавши да је ЕУ међу првима препознала потребу да помогне у овом дијелу, али и у дугорочнијем суочавању са економским и друштвеним посљедицама пандемије.

“Заједно са ЕУ градимо одржив здравствени систем: од укупно опредијељених 15,5 милиона еура обухваћених Финансијским споразумом за програм ИПА 2018 биће финансирано 7 активности чија реализација ће подићи квалитет услуга на европски ниво и осигурати задовољство наших грађана здравственим услугама”, поручила је Кордић.

Она је истакла да процес приступања ЕУ има трансформативни карактер и служи реформама друштва и унапређењу институција, знања и вјештина, док реализацијом оваквих пројеката, чинимо процес опипљивим и дугорочно корисним за грађане.

Министарка здравља Јелена Боровинић-Бојовић нагласила је да је пандемија још једном упозорила човјечанство да нико није сигуран, ако сви нисмо сигурни.

„И да управо у том смислу, рука подршке и помоћи коју још једном добијамо од Европске уније, додатно говори у прилог колико су јединство и заједништво важни у рјешавању овог глобалног проблема. Управо из тих разлога желим да нагласим значај овакве врсте помоћи у смислу будућег рада, сазријевања и стасавања здравственог система Црне Горе. Пандемија је ту, али ће једног дана пандемија проћи и остаће све што нам је овом приликом додијељено кроз једну велику солидарност и велику подршку Европске уније“, навела је Боровинић-Бојовић.

KEI

Овим споразумом о финансирању предвиђена је набавку ПЦР опреме способне за анализу великог броја респираторних узорака за детекцију ЦОВИД-19, што ће повећати државне капацитете за тестирање и детекцију коронавируса.

Биће изграђени бројни објекти за смјештај медицинских структура важних за превенцију и контролу заразних болести и за лијечење пацијената. За изградњу Клинике за инфективне болести и дермато-венерологију, Европска унија је опредијелила укупно 8,5 милиона еура, укључујући 4 милиона еура из овог пакета и 4,5 милиона еура из претходно додијељених средстава. Средства ЕУ ће се користити такође и за изградњу Центра за контролу и превенцију инфективних болести с Оперативним центром за хитне случајеве и првом лабораторијом 3. нивоа биолошке безбједности, док ће се обновити и опремити неколико микробиолошких лабораторија.

Као непосредна подршка Црној Гори у рјешавању текуће пандемије, средства се додјељују и за спровођење ефикасне и координиране стратегије комуникације и ангажовања заједнице, како би се одговорило на ЦОВИД-19 и ублажио његов утицај. Поред тога, ЕУ ће, заједно са УНИЦЕФ-ом, радити на побољшању система управљања вакцинама, осигуравању континуитета услуга имунизације и повећању покривености имунизацијом.

Данас уговорени пакет подршке од 9,5 милиона еура дио је већег програма ЕУ, вриједног 53 милиона еура бесповратне финансијске помоћи коју ЕУ пружа Црној Гори. Значајан дио програма подршке, односно 40,5 милиона еура, додјељује се као директна буџетска подршка за ублажавање економских посљедица пандемије и подршка социјалном и економском одговору државних власти. Прву рату буџетске подршке, у вриједности од 28 милиона еура, ЕУ је уплатила у новембру 2020. У оквиру истог програма, током 2020. године је обезбијеђено 100 респиратора, 10 дигиталних рендген апарата и више од 2 милиона комада заштитне опреме, као помоћ здравственим радницима да остану безбједни док се брину о онима којима је потребна њега.

Све државе Западног Балкана, укључујући и Црну Гору, придружиле су се иницијативи ЦОВАX како би осигурале приступ вакцинама набављеним по договореној цијени. Осим тога, у децембру 2020, Унија је издвојила 70 милиона еура из претприступних фондова ЕУ за куповину вакцина за Западни Балкан, кроз низ уговора о препродаји закључених с државама чланицама ЕУ, односно споразума о додјели бесповратних средстава. Комисија се у свом саопштењу од 19. јануара 2021. обавезала да ће успоставити и посебни ЕУ механизам за подјелу вакцина, с посебном пажњом посвећеном Западном Балкану.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У ЦРНОЈ ГОРИ

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?