Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Петнаест година рада Управљачке платформе за истраживање и иновације на Западном Балкану

Објављено: 28.01.2021. 16:55 Аутор: Министарство економског развоја
Црна Гора је јуче, 27. јануара, учествовала на редовном тромјесечном састанку Управљачке платформе за Западни Балкан о истраживању и иновацијама, у организацији Европске комисије. Састанку, који је због епидемиолошке ситуације одржан и овог пута он-лине путем присуствовале су Милена Милоњић, представник Министарства просвјете, науке, културе и спорта, Бранка Жижић, представник Министарства економског развоја и Милена Милуновић, први секретар у Мисији ЦГ у Бриселу за питања науке и иновација. Циљ управљачке платформе за истраживање и иновације за Западни Балкан је да подржи појачану интеграцију земаља ЗБ у Европски истраживачки простор. Ово стратешко тијело дјелује као центар за размјену информација, заједничких идеја, активности и предлога на релацији ЗБ6, Европске комисије, земаља чланица и међународних организација, а постоји већ 15 година. Активности ове платформе су се интензивирале у претходној години, како због генералног фокуса Комисије на ЗБ, тако и због Агенде Западног Балкана за иновације, истраживање, образовање, културу, омладину и спорт, која несумњиво представља један од најважнијих докумената које је Комисија донијела са фокусом на овај регион. 

На састанку кључне теме биле су Агенда Западног Балкана, мобилност истраживача, као и придруживање овог региона у нови ЕУ Оквирни програм за истраживање и иновације „Хоризонт Европа“

Рута Зарнаускаите, шефица сектора за придруживање у ХЕ, која је водила састанак испред ЕК, дала је преглед најновијих дешавања везано за Агенду. У марту и априлу државе чланице ЕУ расправљац́е о заједничкој декларацији у Савјету ЕУ, када се очекује да Комисија са земљама ЗБ подијели декларације и прикупи повратне информације, док је за крај маја планирана организација сљедец́ег министарског састанка, који ц́е формално и подржати Агенду, управо потписивањем Заједничке декларације. Представници Комисије апострофирали су да комесарка Марија Габриел жели да Агенда донесе конкретне акције и направи разлику у односу на претходни период у свим областима које покрива.

Представници Комисије истакли су да је прикључење земаља Западног Балкана новом оквирном програму „Хоризонт Европа“, најважније питање. Што скорија асоцијација земаља ЗБ неопходна је и због чињенице што се за почетак програма очекују два позива која ће се односити управо на ЗБ, први већ у мају 2021. године. Ступање на снагу споразума са појединачним земљама очекује се до јесени 2021. 

Састанак је такође био прилика да земље Западног Балкана размијене информације о активностима на пољу науке и иновација. Представница Министарства просвјете, науке, културе и спорта Милена Милоњић на самом почетку свог излагања информисала представнике Комисије о формирању нове Владе на челу са предсједником Кривокапићем, која је донијела одређене новине у домену оранизације министарстава, са посебним акцентом на формирање Министарства просвјете, науке, културе и спорта, на чијем челу је министарка Весна Братић, али и формирање Министарства економског развоја, на челу са министром Јаковом Милатовићем, коме сада припада сектор иновација. Милоњић је посебан акценат ставила на активности из домена новог Оквирног програма Хоризонт Европа, Стратегију паметне специјализације и СЕЕИИСТ пројекат. 

Ministarstvo ekonomskog razvoja

Састанак је био прилика да се чују презентације везано за будуће активности и позиве ЦОСТ и ЕУРЕКА програма, као и активности заједничког истраживачког центра – ЈРЦ и Марија Склодовска Кири акција – МСЦА. 

Према прелиминарним налазима међународне студије о мобилности истраживача на Западном Балкану уочљив је податак да је долазећа мобилност (дужа од 6 мјесеци) јако мала, а у случају Црне Горе непостојећа. Услиједила је дискусија са учесницима гдје је поентирано како постоје структурни недостаци у систему високог образовања на Западном Балкану који су баријера мобилности. Еворпска комисија је истакла да је тема толико важна да би заслуживала да буде предмет министарске конференције.

Наредни састанци Управљачке платформе планирани су за март, јун и септембар, док је министарски састанак најављен за 27. мај. Комисија је истакла и да се овогодишњи Дани науке и истраживања, у организацији ЕК планирају за јун, а не септембар, како је до сада био случај, те да земље ЗБ у скорије вријеме могу очекивати и активности на овом плану. 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?