Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Радионица „Дигитизинг Глобал Траде (ДГТ)“ одржана у Будви

Објављено: 04.08.2021. 16:06 Аутор: Неxхат Капидани

На радионици под називом „Дигитизинг Глобал Траде (ДГТ) - Имплементатион оф пре-арривал процессинг фор постал анд маритиме схипментс ин лине wитх тхе WТО Траде Фацилитатион Агреемент“ која је одржана у организацији Управе прихода и царина Црне Горе, учествовали су као представници Управе поморске сигурности и управљања лукама, помоћник директора Неxхат Капидани и самостална савјетница Невенка Крута.

Радионица је физички одржана у Будви, Црна Гора, док су неке презентације одржане путем ЗООМ -а. Осим Управе поморске сигурност и управљања лукама, радионици су присуствовали и сви црногорски актери у поморској трговини попут царине, агената, шпедитера итд., као и представници Њемачке алијансе за олакшавање трговине, ДХЛ, ГИЗ (Деутсцхе Геселлсцхафт фüр Интернатионале Зусамменарбеит), и експерти Управе царина Њемачке итд.

Овим поводом је, поред осталих тема, одржана и сесија посвећена поморском сабраћају, што је била одлична прилика за представљање текућих међународних инвестиционих и научно истраживачких пројеката које реализује Управа поморске сигурности и управљања лукама а финансирани су од стране Европске Комисије. У том смислу, најприје је представљен тренутни статус ИПА ИИ пројекта. Конкретно је наглашен дио овог пројекта који се односи на концепт Националног јединственог поморског прозора (Натионал Маритиме Сингле Wиндоw – НМСW) као савременог, унапријеђеног инструмента за олакшавање процедура извјештавања и електронског подношења редовне документације бродских компанија свим учесницима у процесу поморског транспорта, приликом упловљења/испловљења бродова у територијалне воде Црне Горе. НМСW систем има за циљ смањење трајања процедура подношења разне документације о броду и терету и размјену података између брода и луке, сходно ФАЛ обрасцима, а у складу са препорукама ИМО Комисије за олакшавање процеса прекоморске трговине (ИМО Траде Фацилитатион Цоммиттее) од 19.априла 2019,  те дигитализацију ових процеса преко јединствене електронске платформе којом ће бити омогућено приступање потребним информацијама из наведених образаца са сопствених информационих система свих релевантних учесника.

Затим, помоћник директора, Капидани је представио још један веома значајан пројекат у Управи, еПИцентер, чији је пуни назив Побољшани приступ у транспорту роба компатибилан са физичким интернетом и еколошким принципима, а који се финансира од стране Европске Комисије у оквиру програма за научна истраживања, Хоризон2020.  У овом пројекту из позива намијењеног за повећање ефикасности у интегрисаном мултимодалном транспорту, транспортним системима са ниском емисијом штетних гасова и логистици посредством међународне сарадње партнерских институција, Управа учествује као један од партнера са консултативном улогом у питањима дигитализације у поморству, сигурности и НМСW-а. Овај пројекат се заснива на мултидисциплинарном приступу који обухвата области као што су синхромодалност у снабдјевачком ланцу, стандардизација у поморству/бродарству, велики подаци, блоцкцхаин, управљање токовима контејнера, вјештачка интелигенција, хyперлооп, заштита морске животне средине, итд. На крају излагања, присутнима је приказан и кратак промотивни филм о пројекту (хттпс://вимео.цом/565979615).

Више о пројекту еПИцентер се може погледати на интернет страници: хттпс://епицентерпројецт.еу/  

Поред изложеног, било је ријечи и о пројекту ЕУРЕКА, чији пуни назив гласи: Јадранско-јонски заједнички приступ за развој и хармонизацију поступака и прописа у области сигурности пловидбе, финансираном из програма АДРИОН.


Nexhat Kapidani

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?