Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Обавјештење – Примјена транзиционих правила о поријеклу којима се уређује дијагонална кумулација између уговорних страна која примјењују ова Правила у пан-еуро-медитеранском подручју

Објављено: 15.06.2022. 14:42 Аутор: УПРАВА ПРИХОДА И ЦАРИНА
Везано за обавјештења Управе прихода и царина од 16.03.2022.г. (почетак примјене транзиционих правила о поријеклу између Европске Уније и Црне Горе) и од 11.05.2022.г. (почетак примјене транзиционих правила о поријеклу између Црне Горе и ЕФТА земаља), обавјештавамо вас да је, у Службеном листу Европске Уније серије Ц број 202 од 19.05.2022.г., објављено Обавјештење Европске комисије о примјени транзиционих правила о поријеклу којима се уређује дијагонална кумулација између уговорних страна која примјењују ова правила у пан-еуро-медитеранском подручју.

Подсјећамо да се дијагонална кумулација (обрада, прерада и/или материјала) може примијенити само ако су уговорне стране које примјењују ова правила у којима се обавља коначна производња и стране коначног одредишта склопиле споразуме о слободној трговини који садрже истовјетна правила о поријеклу, са свим уговорним странама које примјењују ова Правила које учествују у стицању статуса производа са поријеклом.

У сврху примјене дијагоналне кумулације поријекла између уговорних страна које примјењују ова Правила, предметне стране се међусобно обавјештавају преко Европске комисије о важећим правилима о поријеклу која су договорена са осталим уговорним странама које примјењују ова Правила.

На основу обавјештења које су уговорне стране које примјењују ова Правила доставиле Комисији, у приложеним матрицама наведено је следеће:

Матрица 1. Поједностављени приказ могућности кумулације на дан 1. април 2022.године.
У овој матрици ознаком „X“ потврђује се да је између двије уговорне стране закључен споразум о слободној трговини који садржи правила о поријеклу која омогућавају кумулацију на основу транзиционих правила о поријеклу. За дијагоналну кумулацију која обухвата три уговорне стране ознака „X“ уноси се у сва поља у матрици која се укрштају између три стране.

Матрица 2. Датум од којег се дијагонална кумулација примјењује .

Датуми наведени у Матрици 2 односе се на датум почетка примјене дијагоналне кумулације на основу члана 8 Прилога А сваког протокола о правилима о поријеклу између уговорних страна која примјењују ова правила. У том случају се испред датума налази ознака „Т“.
У Прилогу 1. Обавјештења наведена је листа уговорних страна које примјењују ова правила, а које су једнострано одлучиле да прошире примјену члана 7 став 3 транзиционих правила из Прилога А билатералним протоколима о правилима поријекла на увоз производа обухваћених Главама 50 до 63 ХС (текстил и производи од текстила).

Сходно наведеном, од 01.04.2022.г. могућа је дијагонална кумулација између између Црне Горе, ЕУ и ЕФТА земаља. Напомињемо да наведено искључује примјену члана 7 став 3 из Прилога А, гдје је примјена кумулације на производе из Глава 50-63 ХС могућа само у билатералној трговини између Црне Горе и ЕФТА земаља.

Производи са поријеклом из уговорне стране која примјењује ова правила која није закључила споразум са уговорним странама које примјењују ова правила у којима се обавља коначна производња и/или странама коначног одредишта , сматрају се производима без поријекла.

Матрице су доступне овдје: Матрице дијаг.кум.поријекла.доцx
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?