Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Делегација Владе Црне Горе путује у Зеневу на билатералне преговоре са Украјином у оквиру процеса приступања Свјетској трговинској организацији

Објављено: 02.02.2009. 16:05 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
У оквиру процеса приступања WТО, који Црна Гора воид од 15. фебруара 2005.године, билатерални преговори водјени су са ЕУ, САД, Норвешком, Канадом, Бразилом, Јапаном, Кином и Швајцарском, са којима су, током 2008.године потписани билатерални споразуми о приступању.
Мултилатерани преговори водјени су, током четворогодишњег процеса приступања, кроз рад Радне групе, која је одржала укупно седам састанака. Дефинисан је прликациони пакет, који је понудјен државама чланицама WТО на коначну сагласност, да би се процес приступања окончао. Верификациона процедура почела је 12. децембра и требала је бити окончана до 7. јануара, завршни састанак Радне групе био је планиран за 19. јануар, а одлука о приступању требала је да се донесе на сједници Генералног савјета WТО, која се одржава 3. фебруара у Женеви.
Као што је црногорска јавност већ обавјештена, на половини верификационог периода црногорског апликационог пакета, 19. децембра 2008.године, Украјина је послала званичан захтјев за билатералне преговоре са Црном Гором о приступању WТО.
Како у правним актима СТО нису јасно дефинисани рокови (датум) до када једна држава чланица може затражити билатералне преговоре, формално-правно посматрано, у случају Црне Горе, то је било могуће до планираног јануарског састанка радне групе. Другим ријечима, захтјев Украјине има правног основа, али је процјена Секретаријата WТО и Црне Горе била да су све заинтересоване земље са приступање Црне Горе у WТО, своје интересовање већ исказале, те да су сви билатерални преговори, у том смислу, окончани. Стога је захтјев Украјине, који је послат 19.децембра, био изненадјење за све остале чланице WТО, са Секретаријат WТО, као и за саму црногорску делегацију. Медјутим, с обзиром на наведени правни оквир, преговори су морали бити прихваћени од стране Црне Горе.
Украјина је затражила од Црне Горе да се отворе билатерални преговори и о робама и о услугама, иако нема значајнијег обима спољнотрговинске размјене измедју двије земље. Истовремено, Црна Гора, као будући дио јединственог тржишта ЕУ, трговински је атрактивна за све остале чланице WТО изван система ЕУ. Црна Гора је остварила интензивну комуникацију са Мисијом Украјине у Женеви, са Министарством економије и Министарством иностраних послова у Кијеву, са амбасадором Украјине у Црној Гори, као и са Секретаријатом СТО и генералним директором Паскал Ламијем лично.
Након читавог низа консултација и анализа украјинских захтјева за даљом либерализацијом тржишта роба и услуга, 14. јануара 2009.године, у Кијев је, из Подгорице, послат црногорски предлог за закључивање билатералног споразума, односно одговор на украјински захтјев.
Украјина је затим, 21. јануара, послала свој нови, ревидирани захтјев, тражећи додатне информације и појашњења о црногорском трговинском систему. Црна Гора је на други захтјев Украјине, послала све неопходне информације и приложила све тражене документе 28. јануара 2009.године.
Наведеним интензивним припремама и комуникацијом са делегацијом Владе Украјине, створили су се предуслови да Црна Гора затражи званичне билатералне преговоре, који су заказани за 3. и 4. фебруар у сједишту WТО у Женеви.
Украјина је једна од најмладјих чланица WТО, која је, након 14 година преговарања (од 1995.године), одржаних 17 састанака радних група и 52 потписана билатерална преговора о приступању, постала пуноправна чланица WТО у мају 2008. године.
Делегацију Владе Украјине предводиће г-дин Валериј Пјатњицки, који је својевремено био главни преговарач за приступање Украјине у WТО и налази се на позицији помоћника министра економије, који води сектор за WТО и координира све пост-приступне обавезе Украјине у овој медјународној трговинској организацији.

Делегација Владе Црне Горе, коју предводи потпредсједник Проф др Гордана Дјуровић, очекује да ће преговори, које ће се наредна два дана водити у Женеви, бити конструктивни и допринијети да се, у што краћем року, додје до усаглашеног текста Билатералног протокола о приступању, који би након тога био потписан измедју Украјине и Црне Горе.
Од исхода ових билатералних преговора, зависи и будућа динамика окончања процеса приступања Црне Горе у WТО.
Историјат: Процес приступања Црне Горе Светској трговинској организацији званично је почео 15. фебруара 2005.године. Меморандум о спољнотрговинском режиму предат је у јуну 2005. и до сада је било организовано седам састанака Радне групе на мултилатералном нивоу ( октобра 2005., јула 2006., фебруара и јула 2007. и фебруара, јула И новембра 2008. године), те читав низ билатералних састанака са заинтересованим земљама. Сам процес приступања представља један од најкомплекснијих преговарачких процеса у систему приступања савременим медјународним организацијама, који обухвата анализу укупног трговинског режима земље, али и инвестициону климу, бизнис амбијент, систем институција и ефикасност правосудног система. Свака земља, која се налази у процесу приступања, без обзира на величину, има исте обавезе у области ускладјивања законодаства и формирања неопходних институција, док се о условима отварања тржишта, посебно преговара са сваком заинтересованом земљом чланицом СТО. Што једна земља оствари током процеса билатералних преговора, у процесу финалне консолидације, постаје корист за све чланице СТО у односу на приступ тржишту земље која преговара о уласку у СТО. Тек када се потпуно усклади законодавство, затворе сви преговори на билатералном нивоу и припреми протокол о приступању, земља стиче услов да се на сједници Генералног савјета СТО донесе одлука о њеном приступању.

Црна Гора ће, планираном динамиком, заузети 154 позицију на листи земаља, чланица Свјетске трговинске организације.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?