Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Министар праве Мираш Радовић предводи делегацију Црне Горе на усвајању Коначног извјештаја о стању људских права Црне Горе у Уједињеним нацијама

Објављено: 17.03.2009. 21:27 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Министар правде Мираш Радовић предводи делегацију Црне Горе на пленарном засиједању Савјета за људска права Уједињених нација, који ће сјутра у Женеви усвојити Коначни извјештај о стању људских права у Црној Гори, израђен у оквиру механизма Општег периодичног прегледа за период 2008 - 2011. године.
На презентацији тог Извјештаја коју је делегација, са министром Радовићем на челу, одржала од 03. до 05. децембра прошле године у сједишту УН-а у Женеви, оцијењено је да је Црна Гора од обнове независности направила велики искорак на унапређењу људских права. Том приликом државе - чланице Савјета за људска права упутиле су препоруке за надградњу правног система Црне Горе, како кроз јачање нормативног, тако и кроз унапређење институционалног оквира за промоцију и заштиту људских права и слобода.
Препоруке чине саставни дио Нацрта извјештаја који ће бити разматран на сјутрашњем пленарном засиједању Савјета за људска права УН, посвећеном Општем периодичном прегледу.
Црна Гора је у предвиђеном року одговорила на препоруке, које смо схватили искључиво као добронамјерне, јер су дате од наших пријатеља, који придају велики значај афирмацији људских права, не само у својим државама, већ и у другим чланицама свјетске организације. Такав приступ налаже универзалност једне од највећих друштвених вриједности људских права и слобода. Наши одговори биће укључени у Коначни извјештај о стању људских права у нашој земљи, изјавио је министар Радовић уочи сјутрашњег пленарног засиједања Савјета за људска права УН-а.
Општи периодични преглед представља нови механизам Савјета за људска права Уједињених нација, који је установила Генерална скупштина УН-а, у складу са Резолуцијом 60/251 од 15. марта 2006. године. Преглед представља свеобухватну процјену степена људских права утврђених Повељом Уједињених нација, Универзалном декларацијом о људским правима, конвенцијама којима је приступила држава која је предмет разматрања, као и преглед добровољно изражене намјере државе о предузимању конкретних мјера на промоцији и заштити људских права (првенствено оних које су представљене у кандидатури за чланство у Савјету за људска права) и важећем међународном хуманитарном праву.
Увјерен сам да ће Коначни извјештај о стању људских права у Црној Гори, који ће сјутра бити усвојен у Савјету за људска права Уједињених нација, представљати реалан одраз стварног стања у нашој земљи, која даје пуни допринос афирмацији и заштити људских права, и баштини их као своју тековину и атрибуте савремене, демократске цивилизације, закључио је министар Радовић.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?