Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Затварање Пројекта Развој система професионалоног развоја наставника у Црној Гори

Објављено: 30.11.2009. 18:01 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
У уторак 1. децембра 2009. године, у Заводу за школство биће одржана завршна презентација поводом затварања Пројекта Развој система професионалоног развоја наставника у Црној Гори. Презентација ће се одржати у великој сали Завода за школство, са почетком у 10.00 сати.

Систем професионалног развоја наставника у Црној Гори први пут је формиран у периоду од 2005-2009. године, кроз пројекат "Развој система професионалног развоја наставника у Црној Гори". Пројекат је подржан из средстава кредита Свјетске банке, а вођен од стране савјетника Одсјека за КПР у Заводу за школство.

Основни циљ формирања тог система јесте пружање могућности доживотног учења за све наставнике, а у складу са образовном политиком, потребама школе, локалне заједнице и личним потребама наставника, као и стварање услова за реализацију права и обавезе наставника да се током рада професионално усвршавају и развијају.

У формирању тог система учествовали су наставници, педагози, директори и помоћници директора из школа, савјетници и надзорници Завода за школство, те страни експерти. Чланови радних група су, кроз сарадњу са страним експертима и студијске посјете другим образовним системима (Грчка, Француска, Шкотска, Чешка, Холандија, САД), имали прилику да анализирају, упоређују, усклађују и инкорпоријају успјешна рјешења из образовних система нама сличних и развијених земаља Европе и САД. Такође, праћена су и уважавана паралелна дешавања како у образовању, тако у друштву уопште, како би формирани систем могао да помогне наставницима да буду равноправни чланови Друштва знања, односно достигну компетенце неопходне за квалитетно обављање наставничке професије. Кроз пет кључних компоненти детаљно су осмишљени и увезани сви сегменти тог система.

Дефинисани су начини процјене потреба на нивоу образовног система и образовне институције (вртића, школе); облици стручног усавршавања који долазе споља (семинари, конференције, симпозијуми), као и врсте програма стручног усавршавања (наручени и понуђени) и њихови аутори, утврђена је процедура њихове акредитације и објављивања у публикацији Каталог програма стручног усавршавања наставника (ове године објављен је трећи каталог); успостављен је систем виших звања наставника као мотивациони фактор, као и два звања ван система чије посједовање доприноси добијању неког од виших звања; осмишљен је систем професионалног развоја на ниову школе као најдоступније опције за континуирани професионални развој (у систем су од школске 2009/10. укључени сви вртићи, све основне школе и гимназије у Црној Гори).

Осим тога, прецизиран је модел процјене успјешности рада наставника у којој равноправно учествују директор школе као процјењивач, и наставник као онај ко се процјењује. Процјена успјешности рада наставника дефинише се као средство за унапређење квалитета учења и подучавања кроз примјену одређених техника и процедура и, као таква, дио је самоевалуације школе.
Дефинисан је и процес менторства кроз Програм рада ментора са наставником приправником, приручник намијењен ментору и програм обуке за наставнике менторе. Будући да успјешност процеса обуке значајно зависи од квалитета тренера, прецизирана је процедура за њихов избор, а биће објављен и одговарајући водич за тренере.

Формирани систем заснован је на Општем закону о васпитању и образовању, и подржан одговарајућим правилницима, као и публикацијама у издању Завода за школство.

Иако се пројекат затвара, формирани систем треба даље развијати и усавршавати у складу са потребама школа, ученика, наставника и друштва уопште. Имајући у виду све већу улогу и сложеност наставничке професије у савременом друштву, неопходно је, осим система виших звања, осмислити још неке механизме који ће допринијети побољшању материјалног и друштвеног статуса наставника и наставничке професије.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?