Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У току завршне активности на измјенама и допунама Уредбе о критеријумима, висини и начину плаћања посебне накнаде за управљање отпадом

Објављено: 09.06.2009. 19:00 Аутор: Насловна страна
У току су завршне активности на измјенама и допунама Уредбе о критеријумима, висини и начину плаћања посебне накнаде за управљање отпадом - саопштено је данас на конференцији за новинаре која је одржана у Министарству туризма и заштите животне средине.

Помоћник министра туризма и заштите животне Небојша Поповић и самостални савјетник мр Игор Јовановић указали су на значај Уредбе за грађане, јер она третира и пластичне кесе, чиме се један од препознатих проблема у Црној Гори може квалитетно сузбити.

На основу Уредбе прописана је одговорност, у виду накнаде, произвођача и увозника производа, од којих настаје отпад. Сврха накнаде је везана за одговорност произвођача и увозника производа, као и ради евиденције праћења токова посебних врста отпада. Значи, одговорност није на ономе ко купује производ, него на ономе који тај производ ставља први пут у промет. Та такозвана продужена одговорност произвођача и увозника, на читав вијек трајања производа, важи за моторна возила, амбалажу, електричну и електронску опрему, аутомобилске гуме, моторна уља, батерије и акумулаторе.

Неке накнаде су селективне, у дијелу како поједине врсте отпада утичу на загађивање животне средине, па је накнада значајно већа за пластику произведену од ПВЦ, него биолошки разградиву. Разлика у висини накнаде је таква да стимулише произвођаче и увознике да производу обезбиједе кесе из биолошко разградиве пластике.

Циљ Уредбе је да се пропише обавеза плаћања накнаде за управљање посебним врстама отпада (батерије и акумулатори, амбалажа и амбалажни отпад, отпад од електричних и електронских производа, отпадне гуме, отпадна возила и отпадна уља) и дефинишу обвезници плаћања те накнаде ради стварања услова за управљање овом врстом отпада на начин који, у највећој мјери, штити животну средину од његовог негативног утицаја и који је у складу са директивама Европске уније.

На конференцији за новинаре речено је да постоји шанса да Црна Гора постане прва у региону која би се заложила за рјешавање тог глобалног проблема човјечанства, а то право грађана записано је у Уставу. Дакле, танке неразградиве, једнократне пластичне кесе ће морати да нестану из употребе, а суштина је да њихов нестанак убрзамо. Бенефит би имали грађани, кроз заштиту животне средине, а рјешавање тог проблема допринијело би позитивном угледу Црне Горе у региону и свијету.

Поповић и Јовановић су подсјетили да је Мастер план предвидио израду Закона о управљању отпадом. Тај Закон донешен је 2005. године, а крајем 2008. године допуњен је сагласно промјенама у европском законодавству насталим послије доношења Закона. На основу Закона о управљању отпадом донешена је Уредба о критеријумима, висини и начину плаћања посебне накнаде за управљање отпадом, а планирано је да се до краја ове године уради око десетак подзаконских аката.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?