Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са састанка одржаног у Будви (Пржно) са представницима НВО-а из јужног дијела Црне Горе, о сарадњи Владе Црне Горе и НВО

Објављено: 30.11.2009. 20:49 Аутор: Насловна страна
У суботу 28. новембра 2009, у Пржном је одржан састанак са представницима НВО-а из јужног дијела Црне Горе на тему Сарадња Владе Црне Горе и НВО, у организацији Канцеларије за сарадњу са невладиним организацијама и Делегације Европске Комисије у Црној Гори.
Састанак је организован у оквиру пројекта Подршка развоју цивилног сектора, а у складу са обавезом из Стратегије о сарадњи Владе Црне Горе и невладиних организација, која се односи на међусобно информисање (један од принципа утврђен Стратегијом).
У раду скупа учествовали су представници НВО-а из Херцег Новог, Котора, Тивта, Будве, Бара и Цетиња, чији је број био мањи од очекиваног, вјероватно због чињенице да се састанак одржавао на други дан Курбан бајрама.
Скуп је отворила шефица Канцеларије за сарадању са НВО Данка Латковић, а у раду су учествовали консултант ангажован од стране Делегације Европске комисије у Црној Гори за реализацију пројекта Подршка развоју цивилног сектора Мике Аткинсон и предсједник Управног одбора Коалиције НВО Сарадњом до циља Горан Ђуровић.
Сагласно поменутом принципу и обавези међусобног информисања о документима и активностима које се реализују, на скупу је представљена Стратегија сарадње Владе Црне Горе и невладиних организација", приоритетне активности на плану спровођења Акционог плана реализације Стратегије сарадње Владе Црне Горе и НВО за период 2009-2011. године, као и надлежности Канцеларије за сарадњу са НВО. Присутнима је посебно појашњена улога Коалиције НВО Сарадњом до циља у процесу припремања поменутих докумената, те значај и предности међусобног повезивања.
У продуктивној дискусији која је услиједила, представници НВО-а су покренули низ питања у вези са избором представника НВО-а у тијелима и групама које формирају органи државне управе, бројем активних невладиних организација, посвећености чланова невладиних организација раду у њима, волонтаризмом у раду НВО-а и адекватним евиденцијама о НВО у општинама и на државном нивоу. Такође је било ријечи о финансирању пројеката НВО-а из јавних фондова, а посебно о транспарентности комисија које дијеле средства и праћењу реализације пројеката који су добили финансијску подршку из јавних фондова.
Говорено је и о инструментима финансијске подршке цивилном друштву из фондова Европске уније, као и потреби за додатном обуком за писање пројеката ради аплицирања на конкурсе фондова Европске уније.
Представници НВО-а су исказали задовољство због организовања овог састанка и оцијенили да је неопходно побољшавати међусобну сарадњу, обезбиједити континуирано информисање НВО-а и грађана о питањима и активностима битним за рад и развој НВО-а, те пронаћи начине за обезбјеђење средстава за њихову обуку, нарочито за писање пројеката по правилима ЕУ. Исто тако наглашено је питање положаја организација које се баве хуманитарним радом и предложено да се размотри могућност другачијег одређивања положаја те категорије организација, те измјена њиховог статуса у складу са специфичностима хуманитарних активности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?