Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић учествовао на Конференцији о безбједности у Минхену

Објављено: 11.02.2008. 18:05 Аутор: Насловна страна
Минхен, 09-10. фебруар 2008. године

Министар одбране Црне Горе Боро Вучинић, учествујући на дводневној, 44. Конференције о безбједности у Минхену, састао се са помоћником замјеника секретара за одбрану САД Данијелом Фатом и упознао га са најважнијим активностима које се предузимају уочи самита у Букурешту. Том приликом, Фата је казао да се радује што ће на Самиту у Букурешту имати прилику за нови сусрет са црногорским министром одбране када ће разговарати о даљој сардњи и јачању партнерства.

Министар Вучинић казао је да Црна Гора од САД, као стратешког партнера, очекује кључну подршку напорима на путу евроатлантских интеграција како би, што брже и ефикасније, испунила бројне обавезе из чланства у ПзМ, наглашавајући да је и од стране генералног секретара НАТО, приликом његовог излагања на конференцији, јасно препознат тај стратешки циљ. Фата је подсјетио на успјешност разговора у Пентагону крајем прошле године и додао да Црна Гора треба одлучно да настави у правцу даљих реформи и испуњавања обавеза у оквиру ПзМ.

Због јасно изражене и препознате намјере да Црна Гора постане дио евроатлантске породице држава, САД ће сигурно подржати приступање Црне Горе интензивном дијалогу на предстојећем самиту НАТО., казао је високи амерички званичник.

Изражавајући захвалност на подршци, министар Вучинић је казао да такав приступ стратешког партнера представља снажно охрабрење и гарант нашег брзог, коначног успјеха пуноправног чланства у НАТО.

Министар Вучинић састао се са секретаром за одбрану Њемачке Томасом Косендејем, са којим је разговарао о оствареном напретку и будућим активностима Црне Горе у Партнерству за мир. Секретар Косендеј казао је да су у Министарству одбране Њемачке позитивно изненађени црногорским прогресом у реформи сектора одбране, те да ће на том путу Црној Гори пружити сву неопходну подршку.

На путу евроатлантских интеграција, Њемачка ће ка вама ићи пуним капацитетом, а ви сигурним путем ка Европи и НАТО. То није само у интересу Њемачке, већ цијеле Европске уније., казао је Косендеј.

Министар Вучинић казао је да је Црна Гора чврсто посвећена евроатлантским интеграцијама и учлењењу у НАТО као крајњем циљу.

Црна Гора има јасну перспективу и на нама је да убрзамо реформе како би у што краћем периоду остварили наше евроатлантске циљеве. Сви ми дијелимо исте европске и евроатлантске циљеве и сигурни смо да ћемо их на најбољи начин испунити ако наставимо активну политичку, економску, безбједносну и одбрамбену сарадњу, казао је министар Вучинић.

Он је истакао значај имплементације Комуникационе стратегије о евроатлантским интеграцијама, с обзиром да су јавна кампања и подизање свијести јавности о НАТО од суштинске важности за пуну евроатлантску интеграцију земље. Било је ријечи и о питањима од значаја за регионалну стабилност и безбједност.

Током билатералног сусрета са министром одбране Краљевине Норвешке Ане-Грете Стром-Ерксен, министар Вучинић је захвалио на значајној подршци Црној Гори на плану реформе система одбране. Са норвешке стране је истакнуто да су импресионирани реформама у систему одбране и истакли спремност да пруже подршку у изградњи капацитета Министарства и Војске Црне Горе. Црногорски министар истакао је значајну улогу норвешког представника у Министарству одбране Црне Горе, који координира пројекат изградње и реорганизације Министарства.

На маргинама конфенеренције, министар Вучинић се састао са словеначким колегом Карлом Ерјавецом. Заједнички је констатовано да је сарадња министарстава одлична, отворена и конструктивна. Министар Ерјавец је високо оцијенио црногорске напоре на путу евроатлантских интеграција, а посебно у систему одбране. Информисао је црногорског министра о приоритетима словеначког предсједавања ЕУ, међу којима је истако даљу интеграцију земаља Западног Балкана. Министар Вучинић је посебно истакао веома добру сарадњу са војним изаслаником Словеније генералом Клисаричем и информисао саговорника да ће и Црна Гора у најкраћем року именовати војног представника у Љубљани. Словеначки министар је са задовољством прихватио позив да посјети Црну Гору, а посјета ће највјероватније бити организована почетком марта.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?