Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић борави у посјети Републици Турској

Објављено: 13.03.2008. 22:56 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић разговарао је са турским колегом Мехмедом Вецди Гонулом, приликом дводневне посјете Републици Турској. Министар Вучинић је казао да је Црна Гора веома заинтересована за интензивирање сарадње са Министарством одбране и Војском Републике Турске.
За нас је изузетно корисно ваше вишедеценијско искуство у НАТО. У том контексту посебно смо заинтересовани за ваша искуства у вези са учешћем у мировним мисијама, казао је мıнıстар Вучинић.

Министар Вучинић је исказао захвалност, прихватајући приједлог Турске да црногорска војска пошаље своје официре и војнике на специјалистичке курсеве у тој земљи, те истакао посебно уважавање тамошњих војних академија. Црногорски министар одбране казао је да је Црна Гора стратешки опредијељена за европске и евроатлантске интеграције и истакао посвећеност реформи система одбране и модернизацији Војске Црне Горе на том путу. Такође, упознао је саговорника да је почетком седмице прихваћен Презентациони документ за ИПАП у Бриселу и исказао очекивање да на самиту у Букурешту Црна Гора добије позив за Интензивирани дијалог, а да јој што прије након самита буде одобрено учешће у Акционом плану за чланство - МАП.

Министар Гонул истакао је значај веома конструктивне улоге Црне Горе у стабилизацији прилика у региону и исказао спремност Турске да подржи реформске напоре Црне Горе на евроатлантском путу.
Вјерујем да ће Црна Гора и даље имати важну улогу у креирању стабилности у региону и стога нам је билатерална сарадња са њом значајна. Добро сте почели и надамо се да ћете што прије постати члан НАТО, поручио је турски министар.

Министри одбране договорили да ће након министарске посјете услиједити и посјета експертских делегација, када ће се конкретизовати сарадња у области обуке и наоружања. Вец је упуцен позıв прıпаднıцıма црногорске војске за усаврсавање на вıсокıм сколама у Турској.

Министар Вучинић разговарао је са начелником Генералштаба Војске Републике Турске Јашаром Бујуканитом и истакао заинтересованост за јачање сарадње са турском Војском.
Црна Гора придаје изузетан значај односима са Турском, свјесни да ваша земља и војска представљају један од основних стубова безбједносног система НАТО, а за нас је посебно важна ваша водећа улога у региону, казао је министар Вучинић.
Црногорски министар подсјетио је да је Влада усвојила, а да ће црногорски Парламент ускоро размотрити Закон о мировним мисијама и да се упоредо са тим интезивно ради на обуци и опремању официра, а посебно на учењу енглеског језика, чиме ће Црна Гора постати активан субјекат колективног система безбједности.

Имамо веома блиску војну сарадњу са свим земљама Балкана и такву сарадњу желимо да успоставимо и са Црном Гором. Борба против тероризма у свијету је важна и ниједна земља се не може сама борити и због тога је важна међународна сарадња закључио је турски начелник Генералштаба.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?