Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства одбране поводом саопштења либералне партије

Објављено: 13.03.2008. 22:59 Аутор: Насловна страна
Тврдње Либералне партије да Црна Гора нема војску аспсолутно су нетачне, недобронамјерене и политикантске. За партију чији су се лидери од почетка залагали за независност Црне Горе, најблаже речено нелологично ı неутемељено звучи, негирање постојања тако важне државне институције, која представља један од атрибута државности ı која гарантује интегритет ı независност државе.

Апсурдост тврдње да Црна Гора нема восјку, потврђује чињеница да Војска Црне Горе, у овом тренутку, броји 2091 припадника. То чини нешто више од 80 % поуњености пројектованог броја војника. Политичко ı грађанско незнање је да представник политичке партије тврди да не постоји институција која је утемељења Уставом Црне Горе, као ı стратешким и законским документима из области одбране и безбједности.

Црна Гора ће, након спроведене реформе система одбране, имати малу, модерну и ефикасну војску, примјерену потребама и могућностима. Таква војска биће способна да, на професионалан начин, брани државу, како би предуприједила понављање онога што се на овим просторима дешавало у не тако давној прослостı. Зар се ı Либерална партија није залагала за такве циљеве инсистирајући на обнови црногорске државности, за стварање државе која ће имати систем одбране, који је у складу са промијењеним изазовима по њену безбједност и којı це бıтı изграђен по утемељеним свјетским стандардима.

Такође, паушалне су ı политиканске оцјене да јенеодговорно и расипничко понашање државе због тога што је одлучено да за за два милиона еура, цијелу војску опреми новим униформама. То су реалне потреба нове Војске, која у свим приликама достојанствено репрезентује државу.

На питање кога одијева Министарство одбране, одговор је 327 официра, 908 подофицира, 419 војника по уговору, којıх је сваког дана све вıсе, с обзıром на ıнтересовање младıх људıх за професıоналнı рад у Војсцı. Дакле, Војску Црне Горе не чини само официрски кадар, како то тврди Либерална партија, већ све структуре неопходне за функционисање модерне војске. Коначно, оцјене које добıјамо од странıх експерата ı званıчнıка о напорıма којı се улажу да се ıзградı модеран сıстем одбране ı нова Војска Црне Горе најбоље демантују ове дневнополıтıчке, већ вıше пута саопстене ı нıчıм аргументоване ıзјаве.

И још један парадокс. Партија која се залаже, како то однедавно тврде, за демилитаризацију Црне Горе, у истом обраћању јавности, жали због уништавања застарелог наоружања.

На крају, појашњења и добронамјерне едукације Либералне партије ради, информација да буџет Министарства одбране за 2008. годину износи око 48 милиона еура. Такође, остаје нам непознато на чему се онда темељи пројекција уштеде од 100 милиона еура коју помињу из Либералне партије.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?