Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић разговарао са амбасадорима земаља чланица НАТО у Црној Гори

Објављено: 19.03.2008. 21:38 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић разговара је са амбасадорима земаља чланица НАТО у Црној Гори о достигнућима у области одбране уочи предстојећег Самита НАТО у Букурешту.

Министар Вучинић, поздрављајући госте, казао је да се бројне обавезе, иако у условима ограничених ресурса, успјешно реализују уз подршку чланица НАТО, те да је та подршка врло драгоцјена и да је високо уважавају институције и грађани у Црној Гори. Такође, оцијенио је да је остварен значајан напредак у реформи сектора безбједности и одбране и у прилагођавању стандардима земаља НАТО. У том смислу, подсјетио је да је Црна Гора већ започела имплементацију Индивидуалног партнерског програма, да је недавно представила Презентациони документ за ИПАП у Бриселу, те да је припремила Преглед свеукупне интероперабилности у оквиру ПАРП. Он је истакао да је учешће Црне Горе на вјежбама НАТО значајно запажено и да ће убудуће бити у повећаном обиму. Оцијенио је да постоји простор за даље унапређење комуникације са НАТО и, у том смислу, нагласио да би томе значајно допринијело отварање Канцеларије НАТО у Подгорици. Истакао је као приоритет даље унапређење добросусједске сарадње у области одбране. Министар одбране је подсјетио да је у току имплементација Акционог плана, у складу са Комуникационом стратегијом о евроатлантским интеграцијама, а у циљу информисања грађана о том процесу. Министар је упознао амбасадоре да је у току набавка наоружања и опреме по НАТО стандардима, ради постизања пуне интероперабилности црногорске Војске. Такође, истакао је да је донесен Закон о тајности података и да су при крају припреме за формирање Дирекције за заштиту тајних података и Централног регистра. У оквиру МОНДЕМ програма, прикупљен је значајан дио средстава за уништавање вишкова наоружања и муниције. Црногорски министар је изразио захвалност страним партнерима на тој подршци. Влада је усвојила Закон о мисијама, који је у скупштинској процедури, подсјетио је министар одбране.

Министар Вучинић је закључио да је за Црну Гору охрабрење то што сви страни партнери препознају њене досадашње напоре и резултате. Изразио је очикивање пуног разумијевања и подршке Црној Гори на Самиту НАТО у Букурешту.

Амбасадори су позитивно оцијенили укупне реформске напоре у систему одбране Црне Горе и исказали спремност да наставе пружање подршке и даље унапређење конструктивне сарадње.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?