Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио делегацију Парламента Републике Румуније

Објављено: 01.04.2008. 22:43 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је делегацију Парламента Републике Румуније, коју предводи предсједник Одбора за спољну политику Стефан Главан. Састанку је присуствовао амбасадор Румуније у Црној Гори Михаил Флоровиц.



Министар одбране изразио је задовољство посјетом румунске делагације уочи Самита НАТО и исказао очекивање да ће Црна Гора у Букурешту добити позив за укључивање у Интензивирани дијалог са НАТО. Такође, изразио је захвалност на понуди да се црногорски војници усавршавају у Румунији и нагласио значај даљег унапријеђења билатералне сарадње у области одбране. Истакао је као веома корисно коришћење румунских искустава и успостављање експертске сарадње. Црногорски министар одбране упутио је позив румунском министру одбране да посјети Црну Гору. Нагласио је да Министарство одбране има веома добру сарадњу са Скупштином Црне Горе и упознао госте да ће у сриједу пред Одбором за одбрану и безбједност представити Извјештај о раду Министарства одбране за 2007. годину.



Предсједник Одбора Главан исказао је спремност своје земље да пружи безрезервну подршку у процесу приступања НАТО и оцијенио да је Црна Гора остварила значајан напредак од проглашења независности, а посебно у реформи система одбране и изградњи Војске Црне Горе. Исказао је увјерење да ће на Самиту у Букурешту бити донијета охрабрујућа одлука за даљи напредак Црне Горе на путу евроатлантских интеграција. Шеф румунске делегације казао је да је став његове земље да се у процесу евроатлантских интеграција цијене индивидуални напори и достигнућа и оцијенио да би Црна Гора требало самостално да се прикључи НАТО. Он је казао да је Европа веома заинтересована да Црна Гора постане дио НАТО због њеног препознавања као фактора политичке стабилности у региону. У дијелу билатералне сарадње, Главан је оцијенио да је за Румунију важно да за земљу пријатеља има Црну Гору, као дио ЕУ и НАТО.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?