Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства одбране

Објављено: 15.04.2008. 18:01 Аутор: Насловна страна
Министарство одбране одбацаје оптужбе самозваног и незаконито основаног синдиката Војне установе Бока-Валданос да је Министарство одбране доставило погрешне и непотпуне информације на основу којих је Влада донијела закључак о престанку рада ове установе.

Ради објективног информисања јавности, та установа већ годинама послује са значајним губицима и апсолутно није било економског оправдања за њено даље егзистирање. Надаље, у оквиру актуелне реформе система одбране, није препозната могућност нити потреба постојања било каквих војних установа, па ни војне установе која се бави угоститељством. Подсјећања ради, сличне војне установе у Црној Гори, попут ВГУ Ловћен и ВУ Рибница, су по сличној процедури престали са радом због непостојања еконсмких разлога за њихово даље пословање.

Што се тиче статуса лица запослених у ВУ Бока-Валданос, та лица имају статус цивилних лица запослених у Војсци, па самим тим на њих, као и на друга цивилна лица у Војсци Црне Горе, односе се одредбе Закона о Војсци и других прописа који регулишу радне односе. Управо, Законом о Војсци прописано је да престанком радног односа цивилним лицима у Војсци припада отпремнина у износу од најмање дванаестоструког износа бруто зараде коју је лице оставарило у мјесецу који је пртетходио мјесецу у којем је престао радни однос. Стога, не стоје наводи да је запоселнима понуђена отпремнина од 24 просјечна дохотка, већ, имајући у виду све околности, значајно већа од најмање законски предвиђене отпремнине, односно понуђена им је отпремнина у износу од 24 бруто зараде. Цијенимо да је квалитет социјалног програма и коректан однос Министарства одбране у конкретном случају још наглашенији имајући у виду да је током 2007. године из Војске и Министарства одбране за око 300 лица престала потреба за рад, уз отпремнине од 12 бруто зарада, дакле, значајно ниже него што је то понуђено и предвиђено за раднике ВУ Бока-Валданос.

Када су у питању породице које користе објекте ВУ Бока-Валданос за становање, наглашавамо да та лица имају рјешење само за привремено коришћење тих објеката, те да Министарство одбране, имајући у виду материјални положај тих породица, а у складу са могућностима, покушава изнаћи оптималан начин за рјешавање њихових проблема, слично као и у случају других војних установа.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?