Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио француског амбасадора Бернарда Гараншера и изасланика одбране пуковника Паскала Харта

Објављено: 21.04.2008. 23:30 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је данас амбасадора Француске Бернара Гараншера и изасланика одбране пуковника Паскала Харта.

Поздрављајући госте, министар Вучинић је подсјетио да је Црна Гора опредијелила свој пут ка евроатлантским интеграцијама, те да је на том путу урађено доста. Истакао је увјерење да ће уз подршку партнерских земаља, међу којима је Француска традиоционални пријатељ, Црна Гора наставити динамичан напредак на унутрашњој реформи система одбране и на путу ка НАТО. Он је оцијенио да је веома важно да Црна Гора успостави тјешњу сарадњу са Француском као европском и свјетском војном силом и, у том контексту, изразио задовољство упловљавањем француског брода Плутон, које је планирано ове недјеље у Котор.

Француски амбасадор је честитао на оствареним резултатима у реформи система одбране Црне Горе, уз оцјену да је Министарство одбране урадило пуно и по питању демократске контроле оружаних снага, осврћући се на недавно усвојени Извјештај о раду Министарства пред скупштинским Одбором за одбрану и безбједност. Он је казао да је Црна Гора стабилна земља, посвећена унутрашњем складу и толеранцији и добросусједским односима у региону. Оцијенио је да НАТО није само интерес Црне Горе, већ да је и Црна Гора потребна НАТО-у, с обзиром да мале државе имају своје предности, и поручио да се за њу могу очекивати добре вијести са наредног самита Алијансе. Амбасадор је казао да ће Француска подржати процес укључења Црне Горе у свим фазама, до коначног уласка у НАТО.

Француски изасланик за одбрану је изразио задовољство успјехом који је Црна Гора постигла прије и након Самита у Букурешту, те да се радује успостављању јаче сарадње између Црне Горе и Француске у области одбране.

Француску делегацију је примио и в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе, вицеадмирал Драган Самарџић, који је упознао госте са процесом реформе и модернизације Војске, истичући интензивну војну сарадњу са земљама у региону и чланицама и партнерима НАТО. Истакао је, такође, да би за црногорску војску била веома значајна сарадња са француском војском, посебно сарадња морнарица и ваздухопловних јединица.

На данашњим састанцима било је ријечи о посјети делегације црногорског Министарства одбране Паризу, ради предузимања конкретних корака за успостављање билатерлане сарадње између двије земље.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?