Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: В.д. начелника Генералштба ВЦГ вицеадмирал Драган Самарџић учествовао на састанку Евроатлантског партнерског војног савјета у Бриселу

Објављено: 15.05.2008. 01:48 Аутор: Насловна страна
Вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић учествовао је данас на састанку Војног комитета Евроатлантског партнерског војног савјета у Бриселу. Једна од тачака дневног реда састанка била је посвећена Црној Гори, правцима развоја Војске Црне Горе и реализацији пакета Партнерских циљева.
Говорећи пред начелницима генералштабова 50 земаља, вицеадмирал Самарџић упознао је присутне са изазовима са којима се Црна Гора сусреће у спровођењу реформи, посебно истичући реорганизацију, професионализацију, оспособљавање, модернизацију и опремање као приоритете. Као основ за спровођење реформе навео је Стратегијски преглед одбране, чија је израда у току.
Приликом имплементације Партнерских циљева, посебна пажња биће посвећена учењу енглеског језика, опремању и обуци јединица пријављених за активности Партнерства за мир, како би што прије достигле интероперабилност са НАТО., рекао је Самарџић. Он је закључио да су Партнерски циљеви реални, спроводљиви и да ће њихова имплементација допринијети спровођењу реформе система безбједности, приближавању Црне Горе чланству у НАТО и оспособити црногорске јединице које треба да учествују у НАТО вођеним операцијама.
Учесници састанка похвалили су напредак Црне Горе на путу приближавања НАТО и понудили су помоћ како би се пуна интероперабилност постигла у складу са плановима Црне Горе.
Данашњи сусрет био је и прилика да црногорски представници размијене искуства са начелницима генералштабова из других земаља.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?