Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио је делегацију Националног ратног колеџа из Вашингтона

Објављено: 20.05.2008. 01:06 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је делегацију Националног ратног колеџа из Вашингтона, коју предводи професор Рој Стефорд.

Министар Вучинић изразио је задовољство одличном сарадњом са Сједињеним Америчких Државама као стратешким партнером. Он је подсјетио на њен почетак, остварен крајем 2006. године, приликом посјете тадашњег државног секретара одбране Доналда Рамсфелда. Министар је, као веома значајно, истакао партнерство са државом Мејн и њеном Националном гардом. Отварање Војне мисије при Амбасади у Вашингтону значајно је допринијело сарадњи са Пентагоном и другим институцијама, сматра министар Вучинић. Он је нагласио да је реализација обуке црногорских војника у САД била веома корисна, као и њихово упућивање на школовање на тамошњим војним академијама. Такође, подсјетио је на значај потписивања споразума о статусу снага СОФА, изајамном снабдјевању и услугама АЦСА и Техничког о уништавању вишкова наоружања и муниције. Прошлогодишњу посјету Вашингтону Вучинић је оцијенио као веома корисну за стицање искустава значајних за будућу сарадњу између двије државе. Црногорски министар сматра да је за даљи напредак Црне Горе на путу евроатлантских интеграција значајан индивидуални приступ оствареном резултату и залагању сваке земље. Као укупни циљ реформе система одбране навео је изградњу рационалне, савремене, обучене и модерно наоружане војске, примјерене потребама и могућностима Црне Горе.

Представници америчког колеџа интересовали су се за безбједносне изазове, финасирање одбране, подршку јавног мњења евроатлантским интеграцијама, регрутовање војника, те за друге области сарадње између Црне Горе и САД.

Мисија Националног ратног Колеџа је обука будућих лидера Оружаних снага, Министарства иностраних послова и других цивилних агенција за високу политику, команду и управљање људским ресурсима. У том циљу, Колеџ организује курсеве из области политике и стратегије националне безбједности за највише функционере и службенике.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?