Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства одбране

Објављено: 23.05.2008. 01:15 Аутор: Насловна страна
Сегмент заједничке обуке припадника специјалне јединице Оружаних снага Републике Грчке и припадника Бригаде за специјалне операције Војске Црне Горе реализован је данас, 22. маја 2008.године у селу Туњево, на ријеци Зети, у близини Даниловграда. Командант Противтерористичког батаљона из Бригаде за специјалне операције ВЦГ мајор Дејан Марковић руководио је обуком, а присуствовали су и чланови команде Бригаде за специјалне операције, на челу са замјеником команданта Бригаде потпуковником Зораном Лазаревићем. Изасланик одбране Грчке пуковник Панагиотис Каливитис данашњу вјежбу је оцијениок као врло успјешну и истакао да ће се крајем ове године заједничка обука поново реализовати у Грчкој, чиме ће се успјешна сарадња наставити и у наредном периоду.

Веома смо задовољни условима које овдје имамо, како за обуку, тако и за смјештај, али и свим оним што можемо да видимо у Црној Гори. Првенствено мислим на културне и историјске споменике, као и природне љепоте које красе Црну Гору. Јуче смо посјетили предивни манастир Острог и сви су били импресионирани једним таквим здањем. Ово је за нас први пут да смо у Црној Гори, али није и први пут да се састајемо са нашим колегама официрима и подофицирима из Црне Горе, с обзиром да је један дио њих већ био код нас у посјети прошле године. Оваква врста сарадње је врло корисна за све нас и биће настављена између братских народа Црне Горе и Грчке, казао је вођа грчког тима капетан Парискос.

Грчки инструктор подофицир Гатсонис, не кријући одушевљење боравком у Црној Гори, између осталог, је казао: Кроз овакве садржаје обуке показали смо једни другима пуно нових техника и процедура, тако да је овакав вид сарадње врло значајан и за једну и за другу страну. Тактика специјалних јединица је нешто што се сваким даном допуњава и усавршава. Надамо се да ће се сарадња наставити и у наредном периоду на обострано задовољаство.

Десетодневна посјета грчке делегације Војсци Црне Горе је наставак успјешне сарадње са ОС Грчке. Сличне активности реализоване су у октобру прошле године у Батаљону специјалних снага у граду Наоса у Грчкој, гдје је боравио тим из састава специјалне бригаде ВЦГ. Заједничка обука биће настављна до 27. маја, а планиране вјежбе биће реализоване у Подгорици и Колашину.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?