Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Софија: В.д. начелник Генералштаба ВЦГ вицеадмирал Драган Самарџић учествује на Конференцији државних партнерских програма Националне гарде САД и земаља Југоисточне Европе

Објављено: 03.06.2008. 21:00 Аутор: Насловна страна
Вршилац дужности начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић, на позив команданта Бироа Националне гарде Сједињених Америчких Држава генерала Стивена Блама, учествује на Конференцији државних партнерских програма Националне гарде САД и земаља Југоисточне Европе, која се одржава у Софији (Бугарска).

Циљ скупа је размјена искустава начелника Генералштабова земаља Југоисточне Европе и команданата националних гарди САД, које са тим земљама имају потписан Државни партнерски програм. Конференција је прилика да се размијене мишљења о интензивирању започете сарадње на пољу безбједности и одбране у оквиру државних партнерских програма, као и о јачању сарадње и стабилности у региону.

На маргини засиједања, црногорски начелник Генералштаба састао се са замјеником врховног команданта НАТО снага за Европу генералом Џоном Меколмом, са којим разговарао о унапријеђењу сарадње Војске Црне Горе и Оружаних снага САД.

На Конференцији учествују представници Бугарске, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Мађарске, Македоније, Румуније, Србије и Словеније, као и представници националних гарди држава Алабама, Колорадо, Мејн, Мериленд, Минесота, Њуџерси, Охајо, Тенеси и Вермонт.

Црна Гора, од 01. маја 2007. године, сарађује са државом Мејн у оквиру Државног партнерског програма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?