Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио предсједника Комитета за спољну политику у Народној скупштини Бугарске Соломона Пасија

Објављено: 03.06.2008. 23:55 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је данас предсједника Комитета за спољну политику у Народној скупштини Бугарске Соломона Пасија, који борави у посјети Црној Гори. Састанку је присуствовала и амабасадор Бугарске Снежана Најденова.

Министар Вучинић је упознао госта са досадашњим реформама одбране и истакао да су за Црну Гору веома корисна искуства земаља региона, које су успјешне на путу евроатлантских интеграција. Такође је изразио интересовање за бугарска законска рјешења у области одбране и војске, с обзиром да је Црна Гора у процесу доградње стратешких и законских докумената. Црногорски министар одбране је оцијенио да би потписивање споразума о сарадњи са Бугарском, значајно допринијело интенезивирању сарадње, посебно када је ријеч о обуци и школовању црногорских војника.

Предсједник скупштинког Комитета Паси изразио је задовољство посјетом Црној Гори, уз очекивање да би током предстојеће посјете предсједника Филипа Вујановића Бугарској, министри одбране двије земље могли потписати Споразум о сарадњи у области одбране. Он је казао да Бугарска има велико искуство у реформи система одбране и изразио спремност да његова земља помогне Црној Гори у области нормативе и заштите тајних података, као и у припремама за упућивање војника у мировне мисије. Понудио је помоћ Црној Гори на путу евроатлантских интеграција, а посебно у области односа са јавношћу, с обзиром на успјех те земље у информисању о НАТО интеграцијама. Такође је изразио спремност своје земље да се црногорски војници обучавају у базама у Бугарској, и могућност школовања на њиховим академијама. Он сматра да би за припаднике бугарских оружаних снага била веома корисна реализација обуке за рониоце у Црној Гори. Паси је пренио и спремност Бугарске да посредством своје војно-дипломатске мреже омогући представљање интереса Црне Горе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?