Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Свети Стефан: Говор министра одбране Црне Горе Бора Вучинића на 69. Росе Ротх семинару Парламентарне скупстине НАТО под називом "Југоисточна Европа на путу ка евроатлантским интеграцијама"

Објављено: 25.06.2008. 00:10 Аутор: Насловна страна
69-ти Росе-Ротх семинар, Свети Стефан, хотел Маестрал 24-27. јуна 2008. године

ТЕМА: РЕФОРМА ОДБРАНЕ И ИНТЕГРАЦИЈА У НАТО

Уважени предсједавајући,

Поштоване даме и господо,

Изузетно ми је задовољство што данас имам прилику да се обратим Вама - цијењеним учесницима овог еминентног скупа.

Посебно ми је драго што је Црна Гора домаћин овог Роуз Рут семинара, који је значајна прилика за развој парламентарне демократије и формирање потпуне представе о стању безбједносних прилика у нашем региону.

Када је ријеч о развоју парламентарне демократије, дозволите да кажем да црногорски Парламент има значајну улогу. Ту прије свега мислим на механизме контроле сектора одбране. Влада Црне Горе је формирала Савјет за Партнерство за мир и Интерресорну комисију. Та два тијела припремају и разматрају сва стратешка документа у процесу евроатлантске интеграције. Но, оно што је важно је чињеница су у оба та тијела укључени представници парламентарног Одбора за одбрану и безбједност. Осим тога, улога Скупштине Црне Горе биће оснажена и у будућем услађивању Стратегије националне безбједности и Стратегије одбране, са Уставом. Осим о та два значајна документа, Парламент ће одлучивати и о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама, а на основу закона који је тренутно у скупштинској процедури. Такође, желим да кажем да овај Закон на недавном засиједању није добио потребну већину. Неопходно је било да се за њега опредијели двије трећине посланика црногорског Парламента. Али исто тако, изражавам своје увјерење, то и није одраз укупне опозиције у црногорском Парламенту, према учешчу припадника црногорске војске у мировним мисијама, већ да је ријеч о тренутној политичкој одлуци једног броја опозиционих партија, односно њихове одлуке да апстиненирају из рада недавно одржаног засиједања. Увјерен сам да ћемо као друштво препознати интерес да Црна Гора, као земља која је и кроз традицију доказала своју потребу да да допринос колективном систему безбједности, то поново учини. Ако је то урадила прије сто и више година и сада то треба да уради. И то на начин што ће бити придружена још неким земљама региона које ће се наћи, или су се већ нашле, у оквиру најмоћнијег војног савеза и не само војног, већ укупно најмоћније и најзначајније организације у свијету.
Но, овај Роуз Рут семинар прилика је и да размијенимо корисне информације и искуства, како би стекли потпуну представу о стању безбједносних прилика, али и да крајње отворено разговорамо о свим темама које су од виталног значаја за наш регион.

Познато Вам је да Црна Гора изузетно придаје значај регионалној сарадњи и развијању што бољих односа са сусједима укључујући и област одбране. То је, ако се тако може рећи, наш приоритет број један.

Са свим земљама региона имамо плодотворну сарадњу у области одбране, што је посебно верификовано кроз потписивање споразума о билатералној сарадњи и њиховом успјешном реализацијом.

Наш став је да ће се мир и стабилност у региону најбоље остварити кроз укључивање свих држава у највећи колективни систем одбране, а то је НАТО. У том правцу, поздрављамо одлуку Алијансе да упути позов за чланство Хрватској и Албанији. Такође, надамо се и да ће Македонија ускоро добити позив.

У регионалним оквирима, за Црну Гору су од посебног значаја СЕДМ Процес и Јадранска повеља. Тежимо да постанемо пуноправни члан у обје организације. Цијенимо и захвални смо свима у региону на подршци коју добијамо на том плану.

Посебно размотрамо конкретне иницијативе о заједничким регионалним пројектима, који су разматрани током састанака помоћника министара одбране у Дубровнику, Будви и последњем састанку Клиринг хауса (СЕЕЦ) одржаног на Брду код Крања. Црна Гора је номиновала пројекат за стварање Регионалног центра за обуку пилота на хеликоптерима који ће битно допринијети јачању сарадње оружаних снага у региону. Тиме би се смањили и трошкови обуке, јер би се она спроводила у једном центру и ми желимо, на тај начин, да понудимо наше капацитете и оно са чим располажемо да то ставимо у функцију као добро за земље региона.

Као што вам је познато, послије обнове државности, Влада Црне Горе се јасно опредијелила за прикључење европским и евроатланским интеграцијама.Стратешки циљ Црне Горе је да постане пуноправни члан НАТО.

Од самита у Риги када смо позвани да се укључимо у програм Партнерства за мир, до данас, остварили смо значајне резултате у испуњавању обавеза у оквиру Партнерства за мир, те реформама и изградњи система одбране у Црној Гори. На самиту НАТО који је недавно одржан у Букурешту, ти наши напори позитивно су оцијењени. Резултат је позив за укључење у Интензивирани дијалог.

Сада у Министарству одбране, пуним капацитетом, радимо на испуњену обавеза које проистичу из Интензивираног дијалога. Циљ је да у најкраћем року добијемо позив за акциони план за чланство (МАП).

На пољу унутрашњих активности, Министарство је, у кратком року, успјело да се конституише и ојача своје капацитете. То нам омогућава да испуњавамо своје обавезе, посебно кроз јачање међународне сарадње. Тренутно се налазимо у фази попуњавања капацитета и организацијског прилагођавања, како би одговорили бројним обавезама које стоје пред нама. Обновом своје државности, Црна Гора започела изградњу потпуно нове војске. Она ће бити мала, добро обучена и опремљена. Као таква биће спремна да одговори свим изазовима дефинисаним у нашим стратешким документима. Она се сада усаглашавају са новим уставним одредбама.

Намјера нам је и да, у што краћем року израдимо Стратегијски преглед одбране. Тим документом моћи ћемо дугорочно да профилишемо развој система одбране Црне Горе. У том циљу Влада Црне Горе је формирала Комисију за израду Предлога стратегије националне безбједности и израду Предлога стратешког прегледа одбране.

Веома важно је да смо по доношењу Закона о заштити тајних података формирали Дирекцију за заштиту тајних података. Дирекција је самостални владин орган чији рад надгледа Министарство одбране. Њено функционисање омогућиће нам добијање повјерљивих података из НАТО, што ће бити регулисано сертификацијом безбједносног споразума.

Излазећи у сусрет нашим међународним и партнерским обавезама, тренутно је у парламентарној процедури Закон о мировним мисијама који ће нам дати правни основ за упућивање припадника Војске Црне Горе и других службеника у мировне мисије.

Наше обавезе су велике. Иако су нам капацитети релативно ограничени, до сада смо их у потпуности реализовали и успјели да се покажемо као поуздан партнер.

На крају, истакао бих да је и даље нужно интензивирање свих напора и синергија свих актера интегративног процеса. Интензивираним дијалогом са НАТО-ом и потпуним испуњењем наших обавеза, ствараћемо услове за добијање позива за пуноправно чланство у Алијансу, чиме би Црна Гора дала свој допринос заокружењу нове безбједносне архитектуре на овом простору.

Захваљујем се на пажњи.
Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?