Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства одбране на текст објављен у дневном листу "Дан" 3. јуна 2008. године под насловом "Мрчипушке"

Објављено: 04.07.2008. 02:00 Аутор: Насловна страна
Министарство одбране и Војска Црне Горе оштро протестују поводом крајње злонамјерне интерпретације, у данашњем броју листа Дан, резултата истраживања јавног мњења о систему одбране у Црној Гори. Насловом "Мрчипушке" уреднички тим листа потврдио је досљедност у континуирном омаловажавању система одбране Црне Горе. Насловом и наднасловом извјештаја, лист јавности сугерише апсолутно нетачну оцјену о наводној неспособности Црне Горе за сопствену одбрану, иако истраживање јавног мњења не даје основа за такву тврдњу.

Очигледна је, дакле, потреба вашег уредништва да наставља своју негаторску мисију, коју карактерише неприхватање чињенице да је Црна Гора независна држава и да има своју- нову Војску. Но, и то је дио медијске стварности и ми са тим немамо проблем. Он настаје када ви, слиједећи свој "новинарски кодекс", читалачкој популацији намећете погрешан закључак о њеној перцепцији, за државу Црну Гору, важне интитуције каква је наша Војска. Такође, више је него неприхватљиво да се чини све како би се омаловажила способност и будућа оспособљеност оних младих људи који су се опредијелили за часно звање војника, који је увијек био на бранику слободе и безбједности своје земље и сваког грађанина, без обзира на његово политичко опредјељење. И не мање важно, та војска коју карактеришете на крајње непримјерен начин, гарант је и ваше безбједности у држави Црној Гори.

За вашу инфортмацију, можда није наодмет да поновимо да ВЦГ градимо и развијамо по највишим свјетским стандардима, захваљујући којим ће задовољити њене потребе и бити усклађена са њеним могућностима. Посвећени смо изградњи рационалне, ефикасне, модерно опремљене и добро обучене војске, која ће, интегрисана у систем колективне одбране, бити спремна да одговори на изазове данашњице. То је опредјељење и других, већих и јачих, држава и војски, како у региону, тако и у ширем окружењу, јер модерни свијет схвата да данас нико није у стању да се, без обзира на то колико је снажан, сам носи са безбједносним и одбрамбеним изазовима. То је објективна чињеница савремених међународних односа и прилика.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?