Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Турска: Заједничко саопштење са ИИ Конференције начелника генералштабова балканских земаља одржане у Анталији

Објављено: 08.07.2008. 23:20 Аутор: Насловна страна
1. У складу са првим састанком НГШ одржаном у Солуну, Грчка, 18. априла 2007. године и у складу са Закључцима потписаним 10. маја 2007. године у Бриселу, НГШ балканских земаља су се по други пут сусрели на Конференцији НГШ балканских земаља. Предсједавајући војних комитета НАТО и ЕУ као и командант Здружених снага из Напуља су учествовали у раду на Конференцији по посебном позиву.

2. И као што је истакнуто у "Заједничком саопштењу-закључку" са првог састанка, НГШ су приказали снажну подршку напорима за унапређење војне сарадње између балканских земаља у циљу предусретања изазова за регионалну безбједност.

3. Други сусрет НГШ балканских земаља на Конференцији подвукао је изузетну важност војне сарадње на регионалном нивоу и добросусједских односа, у складу са постојећим напорима међународних организација које имају улогу у очувању безбједности на Балкану.

4. Стално понављајући сложност и заједничку обавезу напоменуту у закључцима са првог сусрета и препознајући фундаментални значај војне сарадње на регионалном нивоу, НГШ су снажно одређени за наставак и улагање додатних напора за унапређење рада и сарадње у већ постојећем, пријатељском и конструктивном окружењу, између Војски земаља региона, НАТО и ЕУ.

5. У свјетлу тога, НГШ балканских земаља су:

а. нагласили значај Конференције НГШ балканских земаља, као регионалног тијела за будућу изградњу (надоградњу) сарадње земаља и изналажења нових модалитета за побољшање (унапређење) заједничке одговорности за безбједоносне изазове у региону,

б. Изразили своју увјереност да је успостављена Координациона група, као стално тијело које је преузело на себе неопходан рад и оформило двије радне подгрупе са задатком да јој помогну у рјешавању задатака на техничком нивоу, обезбједила све захтјеване механизме за континуирани процес одвијања Конференције,

ц. одобрили одређени број заједничких војних активности, које ће се извести у наредним годинама, на пољу заједничке обуке, увјежбавања и вјежби,

д. процјенили безбједоносну ситуацију на Балкану и размјенили информације и виђења о разним сличним материјама,

е. се савјетовали након процјена (оцјена) обезбјеђених од стране НАТО и ЕУ војних представника,

ф. изразили добру вољу за предузимање будућих корака у јачању сарадње и унапређења стабилности и безбједности у региону кроз наставак консултација (разговора) и практичног рада у оквиру Конференције,

г. изразили своју захвалност Предсједавајућим НАТО и ЕУ војних комитета и команданту ЈФЦ Наплес за пружену подршку Конференцији НГШ балканских земаља.

6. Након љубазног позива генерал-потпуковника Здравка Поноша, НГШ-и су одлучили да се слиједећа Конференција одржи у Србији, 2009. године.

7. Сви учесници на Конференцији су изразили захвалност команданту Турских Оружаних снага, генералу Yаşар БÜYÜКАНИТ и Генералштабу Турске Војске што су били домаћини овог састанка и на пруженој изузетној гостољубивости.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?