Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Други састанак Интензивираног дијалога Црне Горе са НАТО одржан у Бриселу

Објављено: 05.09.2008. 00:10 Аутор: Насловна страна
Други састанак Интензивираног дијалога Црне Горе са НАТО одражн је данас у Бриселу.
Помоћник министра одбране за политику одбране Драшко Јовановић предводио је црногорску делегацију, а на састанку су активно учествовали и представници министарстава иностраних послова, финансија и Управе полиције.

Данашњи састанак тематски је био посвећен одбрамбеним и безбједносним питањима, а било је ријечи и о улози државе као члана НАТО, кроз искуства других чланова.

Високи представници НАТО оцијенили су да је Црна Гора на добром путу реформе система одбране и изградње Војске. Изразивши задовољство напретком Црне Горе на путу евроатлантских интеграција, закључено је да се преузете обавезе и договорена сарадња реализују по плану.

***
Интензивирани дијалог се води у форми састанака високих представника НАТО и држава Партнера на којима се разматрају питања од значаја за придруживање том савезу. Циљ Интензивираног дијалога је да се држави Партнеру помогне да дефинише области на којима је потребно ускладити и формулисати заједничке препоруке за достизање интероперабилности. На самиту НАТО у Букурешту, одржаном 3. априла 2008. године, лидери земаља чланица упутили су позив Црној Гори да отпочне Интензивирани дијалог. Индивидуални акциони план партнерства - ИПАП и Интензивирани дијалог су механизми сарадње који се могу имплементирати паралелно и за Црну Гору представљају завршницу припрема за учествовање у Акционом плану за чланство МАП, које представља статус кандидата за чланство.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?