Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одломак из интервјуа министра одбране Бора Вучинића за магазин Партнер

Објављено: 12.09.2008. 00:36 Аутор: Насловна страна
Тероризам је глобални феномен који изазива осјећај несигурности у било ком дијелу свијета и борбу против те транснационалне, саверемене пријетење не може водити држава сама. Његови појавни облици, у новије вријеме, шокирају међународну заједницу и изазизавју глобални страх као никада до сада. Дакле, свијет више није исти. На то нас подсјећа, прије свега, терористички напад на Њујорк и Вашингтон, у којем су страдали не само грађани Сједињених Америчких Дражава, већ и грађани из више од деведесет држава свијета. Та трагедија, од које је протекло седам година, показала је свијету непредвиљивост и насилност тероризма, али и глобалну солидарност са нашим пријетељима из САД. Показало се и да не постоје разлике када је ријеч о његовој осуди.

Слике страдања и патње више од три хиљаде невиних жртава и њихових породица остају и данас. Опомињу нас да је одлучна борба против тероризма на међународном плану и наш задатак. Цијели свијет је тада био уз САД, вођен осјећајем заједништва и саосјећања, али и бригом за своју судбину. Не треба заборавити ни на нападе у Лондону, Мадриду, Беслану, Балију и другим крајевима свијета. И сви они нас упућују на закључак да ни једна држава на свијету није довољно сигурна и јака да сама савлада ту савремену пошаст, већ да је одбрана од ње једино могућа колектвним акцијама и партиципирањем у међународним савезима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?