Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бриони: Делегација Војске Црне Горе учествовала на Конферецији начелника генералштабова земаља потписница Америчко-јадранске Повеље (А-3)

Објављено: 27.09.2008. 01:30 Аутор: Насловна страна
Делегација Војске Црне Горе, на челу са вице адмиралом Драганом Самарџићем, у својству посматрача, учествовала је на Конферецији начелника генералштабова земаља потписница Америчко-јадранске Повеље (А-3) која се одржава на Брионима, Република Хрватска.

На Конференцији су поред делегација начелника генералштабова земаља потписница Америчко-јадранске повеље, команданта здружене савјетничке команде (ЈФЦ) из Напуља, замјеника команданта оружаних снага САД у Европи (ЕУЦОМ) и начелника генералштабова Црне Горе и Босне и Херцеговине, учествовали и делегације Оружаних снага Естоније и Латвије и бивши Начелник оружаних снага Канаде генерал Ричард Хиллиер.

Конференцију је отворио Начелник генералштаба Оружаних снага Републике Хрватске генерал збора Јосип Луцић, а скупу се обратио и Предсједник Републике Хрватске господин Стјепан Месић.

У излагању делегације Црне Горе истакнут је значај Америчко-јадранске повеље у процесу даљег јачања регионалне безбједности и сарадње, а исказана је и намјера за што бржим учлањењем у пуноправно чланство. У заједничком саопштењу, које су потписали начелници генералштабова земаља потписница Америчко-јадранске повеље, истакнут је значај А-3 иницијативе са становишта приближавања НАТО савезу и охрабрено приступање Црне Горе и БиХ.

Адмирал Физџералд је на Конференцији истакао да вишак муниције и норужања у региону представља један од највећих безбједоносних ризика и да на том плану треба ујединити напоре свих земаља суочених са овим проблемом.
Предлог адмирала Самарџића да се дјелокруг верификационих центара и комисија прошири и на регинално рјешавање проблема вишкова наоружања, муниције и минско-експлозивних средства, наишао ја на опште одобравање и подршку свих учесника Конференције, што ће бити покренуто и кроз механизме ОЕБС-а.

Делегација Црне Горе је на маргинама Конференције имала билатералне сусрете са делегацијама Босне и Херцеговине, Републике Хрватске и Републике Албаније, гдје су разматрана питања од обостраног интереса, са тежиштем на унапређењу билатералне војне сарадње.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?