Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Даниловград: Говор в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирала Драгана Самарџића на свечаности поводом 7. октобра - Дана Војске Црне Горе

Објављено: 07.10.2008. 18:42 Аутор: Насловна страна
В.д. начелник Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић

Г О В О Р
на свечаности поводом 7. октобра - Дана Војске Црне Горе


Господо официри, подофицири, цивилна лица, војници,

Честитам вам 7. октобар Дан Војске Црне Горе.
Посебна ми је част што могу испред свих присутних поздравити:

- Предсједника Владе Црне Горе, г-дина Мила Ђукановића,
- Потпредсједницу Владе и министре у Влади,
- Предсједнике Одбора за безбједност и одбрану и Одбора за међународне односе и европске интеграције, уважене посланике,
- Њихове екселенције, амбасадоре и војне аташее акредитоване у Црној Гори,
- Предсједнике општина и остале уважене госте

и захвалити им што су својим присуством увеличали ову нашу свечаност.

Прилика је да се подсјетимо наше историје и да, осврнувши се у далеку прошлост, освјежимо успомене на оно што представља коријен нашег постојања и наше државности.
Словенска друштвена и државна заједница Дукља, настала је поцетком ВИИ вијека, у области која је обухватала шири басен Скадарског језера.
За вријеме кнеза Војислава, Дукља је 7. октобра 1042. године, на Туђемилском пољу код Бара, извојевала велику побједу над византијском војском, након тога слиједи њен даљи успон. Тада је Дукљи првој од балканских земаља, Византија признала државни суверенитет и независност. Та самостална држава имала је значајан успјех, развој и утицај у словенском свијету.

Љетопис попа Дукљанина из XИИ вијека, сачувао је спомен на ову велику битку и историјски оквир у којем се одиграла.
С поносом обиљежавамо тај датум, који је проглашен Даном Војске Црне Горе.

Ово је други пут да славимо тај празник. Ове године га дочекујемо новим резултатима у изградњи нашег модерног система одбране. Осим организационих успјеха у изградњи Војске, постигли смо значајан напредак и у међународној афирмацији наше државе, прије свега, кроз одговорно и успјешно извршавање обавеза у оквиру Пратнерства за мир.
На глобалној сцени су нови безбједносни изазови, које карактерише, прије свега, транснационалност и асиметричност. Ти изазови и пријетње захтијевају сарадњу свих држава и глобалан одговор. Због тога је систем колективне безбједности, чији је синоним НАТО, оптималан одговор на потенцијалне изазове и пријетње са којим се Црна Гора може суочити.
Развили смо интензивну и садржајну сарадњу са оружаним снагама наших партнера, земаља у окружењу и НАТО савезом. Чинимо све да дамо значајан допринос бржој и снажнијој афирмацији међусобног повјерења, мира и стабилности региона и шире.

За претходне двије године Војска Црне Горе легитимисала се као искрен и поуздан партнер свим државама са којима сарађујемо и које нам пружају велику помоћ на плану реформи и достизања потребне интероперабилности.

Обука и подизање оперативних способности Војске су наш приоритет. У изградњи нових кадрова у министарству и Војсци постигли смо завидне резултате. За усавршавање и школовање нашег кадра широм су нам отворена врата реномираних безбједносних институција и војних академија у свијету.
Такође, важно је истаћи да се обука усклађује са плановима и начином обуке НАТО земаља, да се усаглашавају процедуре, да је учење језика, превасходно енглеског попримио обиљежје кампање, да набавка новог наоружања и опреме доприноси перспективном постизању интероператибилности са снагама НАТО савеза. Све то значи да ће наша Војска, са својим способностима и капацитетима, бити у могућности да равноправно учествује на заједничким вјежбама и задацима са земљама Сјеверноатлантског савеза.
Унапријеђена је и наша способност у пружању помоћи цивилним институцијама. Учествовали смо у многим акцијама гашења пожара, пружили помоћ у санирању посљедица поплава на сјеверу Црне Горе, акцијама трагања и спашавања, као и у хуманитарним акцијама, културним и туристичким манифестацијама.

Припремљен је и нови модел Војске, а његово усвајање на Влади Црне Горе очекује се ускоро. Тај модел ће, структуром јединица и кадра бити компатабилан оружаним снагама НАТО земаља и у складу са потребама интегрисаног система националне безбједнсоти и могућностима Црне Горе.


Уважени гости,

Данас су постројени припадници Војске у новим униформама, које имају нова обиљежја припадности држави, што представља раскид са нечим што је подсјећало на прошла времена. Нова униформа није само спољна ознака идентитета наше Војске. Униформа је и израз оданости Војске својој држави и свом народу.
Униформа, заклетва и застава су за нас највиши симболи и што сваки војник носи у срцу. Униформом смо добили, заклетву својој држави положили, а увјерен сам да ћемо ц
рногорски барјак поносно вити као што га ових дана по Медитерану вије Школски брод "Јадран".

Поштовани припадници Војске, цијењени гости,

Период од двије године даје нам право на понос што смо дуг пут прешли за кратко вријеме, свјесни да нам предстоји још много одрицања зналачког и суптилног рада.

Свакако и даље значајан дио наших ресурса биће опредијељен за рјешавање наслеђених проблема вишкова средстава, али и то је одговоран задатак којег ажурно морамо завршити. Нарочито смо посвећени да се, уз поштовање најбољих стандарда, и уз помоћ наших партнера што прије рјешимо вишка наоружања и муниције.

Наша Војска је, на добром путу да буде модерно наоружана, опремљена и оспособљена како би успјешно извршавала све задатке, у складу са дефинисаним мисијама и стратешким интересима Црне Горе.

Врло је важно што Војска има стабилно буџетско финансирање које нам омогућава њену даљу изградњу и модернизацију.
Веома значајна су и капитална улагања, јер смо затекли инфраструктуру у касарнама у веома лошем стању, у коју практично 20 година није ништа улагано.
Покренуто је доста пројеката на изградњи нових и обнови постојећих објеката.
Овдје, у касарни у Даниловграду изграђен је савремени Центар за обуку, а до краја године биће завршени нови спортски полигони, као и реконструисани објекти и спортска сала у Голубовцима.

Осим побољшања услова рада, један од наших приоритета биће и подизање животног стандарда за све припаднике Војске Црне Горе, а прије свега кроз повећање плата и рјешавање стамбених питања. У томе имамо несумњиву подршку и помоћ државног руководства и Владе, те сам сигуран да ћемо следећи празник дочекати у пуно бољим материјалним условима.
У тако створеном амбијенту, надамо се једном повољнијем имиџу Војске, повећању достојанства и угледа професије, стварању лика Војске способне да одговори свим безбједносним изазовима, али и Војске чији ће припадници бити солидно награђени и чије занимање ће бити изазов за младе.
Циљ нам је добро организована и по НАТО стандардима обучена и опремљена Војска, примјерена потребама и могућностима државе. Војска која ће бити гарант мира и стабилности у региону. Наша Војска биће спремна да са партнерима сарађује на задацима на међународном плану, интероперабилна, али и да, у сарадњи са државним институцијама и органима, адекватно реагује на отклањању еколошких и других катастрофа.
Цијеним да имамо потенцијала, да су наши планови реални и да ћемо бити партнери који ће успјешно одговорити уставним задацима и очекивањима међународне заједнице.

Господо официри, подофицири, цивилна лица и војници, драги гости,

За постигнуте резултате, желим да истакнем да су заслужни сви припадници Војске Црне Горе. Својим професионализмом, умијећем, упорношћу и несебичним залагањем дали сте пуни допринос реформским процесима, на чему вам одајем признање.
Пред нама су бројне обавезе и одговорни задаци, прије свега у школовању младих генерација, свеукупном усавршавању и обуци, те у модернизацији и опремању Војске Црне Горе.
Увјерен сам да ћемо и убудуће, заједно са другим државама региона и парнерима, помагати изградњи сигурне и стабилне међународне заједнице, да ћемо успјешно наставити започете реформе у Војсци, да ћемо континуирано бити посвећени њеној реорганизацији, интегративним процесима и прилагођавању система одбране савременим стандардима и потребама.
На крају, још једном свим припадницима Војске Црне Горе најискреније честитам празник, вјерујући да ће и даље, у духу положене заклетве часно и одговорно обављати све повјерене им дужности, на понос, добробит и задовољство свих грађана Црне Горе.

Живјели и срећно!Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?