Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић учествовао на састанку министара одбране земаља Југоисточне Европе у Охриду

Објављено: 08.10.2008. 21:14 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Црне Горе Боро Вучинић учествовао је на састанку министара одбране Југоисточне Европе - СЕДМ који се одржава у периоду од 7. до 9. октобра у Охриду, Македонија.

Приликом обраћања присутнима министар Вучинић истакао је захвалност на подршци свим земљама које подржавају напоре Црне Горе да у најскорије вријеме постане пуноправна чланица СЕДМ-а, а посебно земљи домаћину. Министар је поновио чврсто опредјељење Црне Горе ка европским и евроатлантским интеграцјама и јачању регионалне сарадње.

Током састанка, министар Вучинић сусрео се са америчким државним секретаром за одбрану Робертом Гејтсом, којег је упознао са оствареним прогресом Црне Горе на путу евроатлантских интеграција и нагласио јасну опедијељеност ка укључивању у регионалне безбједносне иницијативе, као што су Јадранска повеља А-3 и СЕДМ. Амерички државни секретар за одбрану дао је пуну подршку даљим напорима Црне Горе за чланство у НАТО. Истакао је и јасну подршку САД за пријем Црне Горе у пуноправно чланство у СЕДМ.

На маргинама састанка, којем је присуствовало 12 земаља чланица и 4 земље са статусом посматрача, Министар Вучинић разговарао је са министрима одбране Македоније Зораном Коњановским, Албаније Газмендом Окетом, Грчке Евангелосом Меимаракисом, Турске Мехметом Вецди Гонулом и државним подсекретаром Италије Ђузепеом Косигом. Такође, Вучинић је имао билатералне састанке и са државним секретаром за одбрану Словеније Францом Жнидаршичем, државним секретаром Хрватске генералом Гораном Чачићем и помоћником министра одбране Босне и Херцеговине Игором Црнадаком. Састанак у Охриду, на којем је обиљежена и десетогодишњица процеса сарадње, била је прилика да црногорски министар одбране разговара и са командантом Здружених снага НАТО у Напуљу и америчких поморских снага у Европи адмиралом Марком Фицџералдом.

СЕДМ (Соутх-Еаст Еуропе Дефенце Министериал) је процес сарадње министара одбране у Југоисточној Европи, који је покренут 26. септембра 1998. године, на иницијативу САД, када је потписан оснивачки уговор о формирању Мултинационалних мировних снага у Југоисточној Европи - МПФСЕЕ. У оквиру процеса, постоји бригада СЕЕБРИГ, као практичан механизам сарадње. Циљ процеса је интензивирање сарадње земаља у региону на путу евроатлантских интеграција. До јула наредне године процесом предсједава домаћин сусрета Македонија, када двогодишње предсједавање преузима Бугарска.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?