Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Пројекат Демилитаризације Црне Горе - МОНДЕМ (Монтенегро Демилитаризатион)

Објављено: 22.10.2008. 18:15 Аутор: Насловна страна
Пројекат Демилитаризације Црне Горе - МОНДЕМ (Монтенегро Демилитаризатион) има за циљ смањење националних залиха наоружања са око 11,700 тона на 2,000 тона, смањење броја локација за складиштење наоружања са десет на три, јачање капацитета за управљање залихама, као и развијање инфраструктуре. Пројекат реализује Министарство одбране, у сарадњи са ОСЦЕ и УНДП, а предвиђено је да траје до 2009. године. Планирани буџет за цијели пројекат је око 6,2 милиона америчких долара. Слични програми реализовани су и у Бјелорусији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Грузији, Јерменији, Молдавији, Таџикистану и Украјини. Искуства стечена из тих процеса биће интегрисана у МОНДЕМ програм, уз техничку подршку Центра за контролу лаког и малокалибарског наоружања за Југоисточну и Источну Европу.

Уништавајући застарјело, офанзивно наоружање на транспарентан начин Црна Гора показује својим партнерима, и што је још важније, сусједним земљама, своје намјере да допринесе разоружању у региону, миру и безбједности, омогућавајући истовремено својим државним ресурсима да се усредсреде на одрживи економски развој.




















Да ли вам је садржај ове странице био од користи?