Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Букурешт: Министар одбране Боро Вучинић састао се са румунским колегом Теодором Мелешкануом

Објављено: 23.10.2008. 22:11 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Црне Горе Боро Вучинић састао се данас са румунским колегом Теодором Мелешкануом, током званичне посјете Румунији.

Том приликом, министар Вучинић упознао је саговорника са актуелним процесом реформе црногорског система одбране и изградњом нове Војске Црне Горе. Такође, сусрет је био прилика да представи јасно опредјељење Црне Горе ка што скоријем укључивању у евротлантске безбједносне структуре, као и остварени напредак на том путу. Црногорски министар одбране саопштио је да је за Црну Гору веома значајно даље интензивирање регионалне сарадња на простору Југоисточне Европе, а прије свега кроз различите иницијативе и процесе сарадње у области одбране и безбједности.

Министар Мелешкану изразио је задовољство посјетом црногорског колеге и приликом да разговарају о даљем унапријеђењу билатералне сарадње. Тим поводом је саопштио да Румунија подржава напоре Црне Горе да у што скоријем периоду отпочне са реализацијом Акционог плана за чланство МАП, а након тога постане чланица НАТО и ЕУ. Он је оцијенио да је на путу безбједносних интеграција у НАТО веома важно да се цијене напори и остварени резултати сваке државе појединачно. Такође, Мелешкану је позвао експертски тим црногорског Министарства одбране да посјети Румунију како би се конкретизовала сарадња, а на основу недавно потписаног Споразума.

Током посјете, министри Вучинић и Малешкану најавили су састанак начелника генералштабова Војске Црне Горе и Оружаних снага Румуније, који ће бити одржан у Црној Гори, а на којем ће бити конкретизована сарадња између двије војске. Такође, договорили су и даље интензивирање цивилне сарадње у области одбране, а прије свега на плану реформе одбрамбеног сектора.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?