Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Начелник Оружаних снага Румуније адмирал Георге Марин борави у посјети Министарству одбране Црне Горе

Објављено: 12.11.2008. 22:20 Аутор: Насловна страна
Делегација Оружаних снага Румуније, коју предводи начелник Генералштаба адмирал Георге Марин, борави у дводневној званичној посјети Министарству одбране и Војске Црне Горе.

Тим поводом, министар одбране Црне Горе Боро Вучинић примио је румунску војну делагацију и истако задовољство досадашњом сарадњом двије државе, а посебно када је у питању одбрана и војска. Он је истакао жељу за даљим јачањем суштинске сарадње са Румунијом, која ће бити конкретизована кроз план билатералне сарадње за наредну годину. Као веома важним истакао је румунска искуства из процеса трансформације војске, обуке, школовања, учења енглеског језика и припреме за учешће у мировним операцијама. Црногорски министар закључио је да Влада Црне Горе подржава срадњу између двије војске.

Адмирал Марин пренио је подршку своје земље даљој интеграцији Црне Горе у НАТО и изразио увјерење да ће договорена сарадња бити реализована на обострано задовољство. Он је исказао спремност за њено нтензивирања, посебно на плану обуке, образовања и рјешавања проблема вишкова наоружања и муниције, који у Румунији представљају велики проблем.

Високу делгацију Оружаних снага Румуније примио је в.д. начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирал Драган Самарџић и упознао их са достигнутим степеном развоја Војске Црне Горе и активностима које предузима Војска на путу Црне Горе ка НАТО. Он је истакао значај унапрјеђења сарадње црногорске са румунском војском у оквиру евроатлантских интеграција југоисточне Европе. Такође, нагласио је да је искуство Румуније веома значајно као модел за сигуран и брз пут Црне Горе ка чланству у ЕУ и НАТО.

Румунски начелник Генералштаба подржао је напоре које Црна Гора предузима на спровођењу реформи и укупни прогрес који је остварила у кратком периоду од обнове независности на плану интеграције у међународне безбједносне структуре. Адмирал Марин је нагласио да је за црногорско приступање Алијанси веома значајно даље учење енглеског језика у Војсци, на свим нивоима, као и психофизичка спремност припадника војске за учешће у међународним мисијама. Оцијенивши да је будућност балканског региона у Европи, он је поновио подршку Црној Гори на њеном путу у НАТО и ЕУ.

Посјета делегације Оружаних снага Румуније наставља се сјутра обиласком Морнаричке базе Војске Црне Горе, гдје ће се адмирал Марин састати са командантом Морнаричке базе капетаном бојног брода Рајком Булатовићем.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?