Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар одбране Боро Вучинић примио директора Бироа Стејт Дипартмента за југоисточну Европу и Евроазију Џејсона Хајланда

Објављено: 18.02.2009. 18:55 Аутор: Насловна страна
Министар одбране Боро Вучинић примио је данас директора Бироа Стејт Дипартмента за Југоисточну Европу и Евроазију Џејсона Хајланда. Састанку су присуствовали амерички амбасадор Родерик Мур и војни аташе, потпуковник Грегори Брекер.

Министар Вучинић се захвалио на значајној подршци коју САД пружају Црној Гори у реформи система одбране и изградњи нове црногорске Војске. Он је поновио да је Црне Гора чврсто опредијељена за што скорије чланство у НАТО и да јој је веома важна подршка САД, као стратешког партнера на плану одбране. Подсјетио је на недавно отварање Канцеларије за билатералну сарадњу са САД у црногорском Министарству одбране и оцијенио да ће та канцеларија значајно допринијети свакодневној комуникацији између двије војске, посебно када је ријеч о испуњавању стандарда Војске Црне Горе за успјешан наставак евроатлантских интеграција. Као веома корисну, истакао је америчку подршку у уништавању вишкова наоружања и војне опреме у Црној Гори, кроз заједничку реализацију Техничког споразума.

Директор Хајланд је честитао на, како је рекао, великом прогресу Црне Горе у изградњи система одбране и изразио задовољство њеним јасним опредјелјенјем да постане дио евроатлантских безбједносних интеграција. С тим у вези, истакао је да се црногорски напори и остварени резултати на плану евроатлантских интеграција и изградње одбрамбених капацитета препознају и веома цијене у Вашингтону и исказао даљу подршку САД на том путу. Такође, је нагласио важност напора Црне Горе да допринесе глобалној борби против тероризма. Он је истакао задовољство досадашњом сарадњом између Црне Горе и америчке државе Мејн и подсјетио да то државно партнерство подразумијева, осим војне, и цивилну сарадњу у бројним областима.

На састанку је било ријечи и о значају регионалне сарадње и укључивању у безбједносне регионалне иницијативе, као и отварању НАТО канцеларије у Подгорици.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?